Šef Pariskih igara pozdravlja 12 miliona prodatih karata za Olimpijske i Paraolimpijske igre

Šef Pariskih igara pozdravlja 12 miliona prodatih karata za Olimpijske i Paraolimpijske igre

Više od 12 miliona karata je prodato za Olimpijske i Paraolimpijske igre, a organizatori u Parizu su to u petak pozdravili kao „uspeh bez presedana“.

12.132.647 ulaznica za obe Igre predstavljalo je 95% ukupnog kapaciteta publike, rekao je Toni Estanguet, šef organizacionog komiteta Pariza.

„Znali smo koliko bi moglo biti komplikovano organizovati tako veliki događaj i sada možemo da kažemo da smo veoma srećni što je sve prošlo dobro“, rekao je Estanguet na konferenciji za novinare u Sen Deniju.

Estanguet je primetio da su Igre u Parizu postavile novo merilo za posećenost i angažovanje. Poslednje atletske večeri paraolimpijskih igara 7. septembra prodato je 67.500 karata na Stade de Fransu, što je najveći odziv za bilo koju sednicu ovog leta.

„Bilo je malo smelosti u tome da izazovemo sebe da uradimo stvari koje nikada ranije nisu urađene“, rekao je Estanguet, pozivajući se na ceremonije otvaranja Olimpijskih i paraolimpijskih igara koje su održane ispred stadiona i takmičenja u blizini prestižnih znamenitosti kao što su Ajfelova kula i Versajska palata .

Estanguet je rekao da je ovaj inovativni pristup zainteresovao organizatore Igara u Los Anđelesu 2028, koji su pratili pariski tim tokom celog leta.

Takođe je najavio da će organizatori iz Pariza i Los Anđelesa imati više sastanaka u narednim mesecima kako bi razmenili uvide između Igara.

„Glavna poruka bi bila da budu odvažni i da se oslanjaju na specifičnosti i snagu svoje teritorije“, savetovao je Estanguet. „Na njima je da definišu šta je glavna snaga LA 28 i da zaista budu smeli.

Sportsko leto u Parizu kulminira u subotu velikom paradi na Jelisejskim poljima na kojoj učestvuju stotine francuskih sportista.