Saudijski ministri sporta navode da su zainteresovani da budu domaćini Olimpijade

Saudijski ministri sporta navode da su zainteresovani da budu domaćini Olimpijade

Saudijska Arabija je otkrila da je organizovanje Olimpijskih igara njen „krajnji cilj“, dok je odbacila optužbe za sportsko pranje tokom vikenda.

U subotu je saudijska prestonica Džeda primila boksersku zajednicu za drugu uzastopnu pobedu Aleksandra Usika nad Entonijem Džošuom i zadržao ujedinjene titule u teškoj kategoriji po verzijama VBA, IBF, VBO i IBO.

Održavanje meča predstavlja deo plana koji je prestolonaslednik Mohamed bin Salman predstavio pre šest godina kako bi dodatno unapredio ekonomiju i međunarodni ugled svoje zemlje.

I dok se zbog toga bliskoistočna nacija suočila sa optužbama za pranje sportova i pokušaje da skrenu pažnju sa svojih navodnih kršenja ljudskih prava kroz organizovanje velikih događaja kao što su bokserske emisije i velika nagrada Formule 1, Saudijci planiraju još veće stvari kako je otkriveno Ministar sporta princ Abdulaziz bin Turki Al-Fejsal za AFP.

„Naš glavni fokus su sada 2034. (Azijske igre)“, koje će se održati dve godine nakon Brizbejna, Australija, domaćin Letnjih igara 2032.“, rekao je princ Abdulaziz francuskoj novinskoj agenciji.

„Otvoreni smo da razgovaramo sa MOK-om (Međunarodnim olimpijskim komitetom) o ovome (Olimpijadi) za budućnost.

„Mislim da je Saudijska Arabija pokazala da možemo da budemo domaćini ovakvih događaja“, dodao je on.

Princ Abdulaziz je takođe rekao: „Definitivno bi Olimpijske igre bile krajnji cilj za nas… Ali mi smo otvoreni za to i mislim da možemo.

Pošto je Saudijska Arabija bila na udaru kritika zbog incidenata kao što je ubistvo novinara Vashington Posta Džamala Kašogija 2018. godine, za koje je prestolonaslednik direktno optužen da je naručio, i za obračun sa aktivistima koji su zatvoreni ili kojima je zabranjeno da napuste zemlju, princ Abdulaziz je sugerisao da su kritike sportskog pranja netačne i usmerene na zemlju koja se stalno menja.

„Napredujemo. Krećemo se ka boljem društvu, idemo ka boljem kvalitetu života, [i] boljoj zemlji za budućnost“, insistirao je on.

„Činjenice pokazuju da održavanje ovih događaja koristi našim ljudima i koristi ovim promenama koje se dešavaju i koristi [onima] koji žive u Saudijskoj Arabiji.

Što se tiče golf lige LIV, koju podržava Fond za javna ulaganja (PIF) na čijem je čelu Prestolonaslednik i koja je prošle godine kupila fudbalski klub Premijer lige Njukasl junajted, princ Abdulaziz je priznao da nije očekivao takvu reakciju koju je video PGA. turneja u ratu sa otcepljenim prvenstvom i igračima koji žele da mu se pridruže.

„Ne baš, iskreno“, odgovorio je. „Mislim da ako ima koristi za sport, zašto da ne, ko god to radi.

„Ako koristi sportistima, ako koristi sportu, [i] privlači više pažnje na sport, privlači više ljudi koji žele da učestvuju u sportu, to će razviti sport za sve“, zaključio je princ Abdulaziz.

Pre nego što pokrene ponudu za Olimpijske igre, Saudijska Arabija takođe pokušava da bude domaćin Azijskog kupa 2027. i svog ženskog kolege 2026. u fudbalu, kao i Zimskih azijskih igara 2029. godine.