Saudijska Arabija će profitirati zbog Ronaldovog dolaska

Saudijska Arabija će profitirati zbog Ronaldovog dolaska

Prelazak Kristijana Ronalda u Al Nasr mogao bi da dovede do neočekivanih finansijskih dobitaka za njegov novi klub i Saudijsku Arabiju, rekao je za Rojters stručnjak za fudbalske finansije Nil Džojs, dok se portugalski reprezentativac sprema za svoju prvu utakmicu u zemlji od dogovora, prenosi Rojters.

Ronaldo je imenovan za kapitena Rijada ST XI — tima sastavljenog od igrača Al Nasra i Al Hilala — za egzibicioni meč u četvrtak protiv Pari Sen Žermena Lionela Mesija.

Mediji procenjuju da je ugovor 37-godišnjeg napadača sa Al Nasrom vredan više od 200 miliona evra, a ugovor je privukao ogromnu pažnju koja će verovatno ponuditi novčane mogućnosti, rekao je Džojs.

„Dobro je objavljen rast baze navijača Al Nasr-a nakon što se Ronaldo pridružio, oni su sa manje od milion fanova prešli na osam miliona u periodu od otprilike 10 dana“, rekao je Džojs, koji je izvršni direktor i suosnivač CLV grupe i savetuje klubove kako najbolje da maksimiziraju svoje prihode kroz angažovanje sa svojim globalnim fanovima.

„Postoje novčane mogućnosti za njih. Za sponzorstvo, odjednom pokazivanje globalnim brendovima da možete dopreti do osam miliona fanova, postoji određena monetizacija od koje bi oni odmah mogli da imaju koristi.

„Ima veliki broj pratilaca oko poznatih ličnosti, televizije, zabave i pop muzike, tako da postoje mogućnosti sadržaja da Saudijska Arabija skoro bude centar za TV i zabavu. Takođe da promoviše zemlju kao destinaciju.“

Prema Džojsovim rečima, Ronaldov prelazak u Saudijsku Arabiju bi takođe predstavljao presedan za dolazak još velikih igrača i razvoj saudijske lige na isti način kao što je Pele uticao na američki fudbal nakon što se pridružio Njujork Kosmosu 1975.

„To je više kratkoročni pogodak koji mogu da dobiju sa njim. Ali takođe, ako žele da postanu sledeća verzija MLS-a (Major League Soccer). Setite se Pelea“, dodao je Džojs.

„Ronaldov efekat bi mogao da zaživi u toj oblasti i, s obzirom na uspeh Svetskog prvenstva u tom regionu, mislim da ima mnogo smisla za Ronalda i vrednost koju može doneti u ne tako dalekoj budućnosti.

Videćete seriju zvezda relativno visokog profila koje možda ulaze u poslednje faze svoje karijere, verovatno sele u Saudijsku Arabiju.

Pored toga što je namamila Ronalda, Saudijska Arabija je potpisala Mesija za ambasadora turizma, a zemlja je domaćin novog poglavlja u proslavljenom rivalstvu između njih.

(1 dolar = 0,9270 evra)