Saudijska Arabija će biti domaćin prve esport Olimpijade 2025

Saudijska Arabija će biti domaćin prve esport Olimpijade 2025

Saudijska Arabija će biti domaćin prve esportske Olimpijade 2025. godine, saopštio je u petak Međunarodni olimpijski komitet.

„Međunarodni olimpijski komitet (MOK) je danas objavio da se udružio sa Nacionalnim olimpijskim komitetom (NOK) Saudijske Arabije kako bi bio domaćin inauguracionih Olimpijskih esportskih igara 2025. u Kraljevini Saudijskoj Arabiji“, saopštilo je telo.

„Predlog će biti dat na sednici MOK-a, koja će biti održana uoči Olimpijskih igara u Parizu 2024.

„Partnerstvo između MOK-a i saudijskog NOK-a trajaće 12 godina, a Olimpijske esportske igre će se održavati redovno.

Rijad će već biti domaćin Svetskog prvenstva u esportu u julu i avgustu, kada će se 2.500 igrača boriti za 60 miliona dolara nagradnog fonda.

MOK, u svojoj neprestanoj potrazi da pomiri olimpijsku tradiciju sa pokušajima da privuče mlađu publiku, održao je početnu „Olimpijsku nedelju e-sporta“ u Singapuru u junu 2023, koja se sastojala od „deset događaja mešovitih kategorija polova“.

Prošlog oktobra MOK je osnovao „komisiju za e-sport“ kojom je predsedavao Francuz David Lappartient, predsednik Međunarodne biciklističke unije (UCI), kako bi razmotrio namensko takmičenje.

Međutim, predsednik MOK-a Tomas Bah je u prošlosti rekao da ne vidi e-sport kao deo tradicionalnih Olimpijskih igara.

„Što se tiče esporta, naše vrednosti su i ostaju crvena linija koju nikada nećemo preći“, rekao je on.

Ipak, izrazio je zadovoljstvo što Esports igre imaju svoj prirodni dom u Saudijskoj Arabiji.

„Veoma smo srećni što možemo da sarađujemo sa saudijskim nacionalnim olimpijskim komitetom na Olimpijskim esportskim igrama, jer ima veliku – ako ne i jedinstvenu – ekspertizu u oblasti esporta sa svim svojim zainteresovanim stranama“, rekao je Bah u saopštenju.

„Olimpijske esportske igre će imati velike koristi od ovog iskustva.

„Partnerstvom sa saudijskim NOC-om (Nacionalnim olimpijskim komitetom) takođe smo osigurali da se poštuju olimpijske vrednosti.

„Naročito, što se tiče naslova igara na programu, promocije rodne ravnopravnosti i angažovanja sa mladom publikom koja prihvata esport.

Princ Abdulaziz bin Turki Al Fajsal, ministar sporta i predsednik Olimpijskog i paraolimpijskog komiteta Saudijske Arabije, rekao je da je srećan što je njegova zemlja deo sportske istorije.

„Saudijska Arabija je veoma uzbuđena perspektivom partnerstva sa MOK-om i pomoći da se dočeka potpuno nova era međunarodnog sporta“, rekao je on.

„Verujemo da je učešće na Olimpijskim igrama jedna od najvećih počasti koje svaki sportista može da postigne.

„I ponosni smo što podržavamo pisanje novog poglavlja u olimpijskoj istoriji koje ima potencijal da inspiriše nove snove i nove ambicije bukvalno milionima sportista širom sveta.

Težnja konzervativne Saudijske Arabije da postane sportska elektrana deo je većeg pokušaja da se ublaži njen strog imidž.

To rebrendiranje je ključno za uspeh njene agende ekonomskih i društvenih reformi Vizija 2030, osmišljene da pripremi najvećeg svetskog izvoznika sirove nafte za prosperitetnu budućnost nakon nafte.

Prošle godine, kraljevstvo je bilo domaćin svog prvog ATP turnira sa Finalom sledeće generacije.

Takođe je bio domaćin egzibicionih mečeva u kojima su Novak Đoković protiv Karlosa Alkaraza i Arine Sabalenke protiv Onsa Žaber.

Početkom januara Saudijska Arabija je imenovala Rafaela Nadala za ambasadora Saudijske teniske federacije.

Zemlja, koja je domaćin Velike nagrade Formule 1 i MotoGP, kao i relija Dakara, regrutovala je veliki broj vrhunskih fudbalera u svoju nacionalnu ligu poslednjih godina.

Kraljevina je takođe bila domaćin niza bokserskih mečeva koji su osvojili naslovne strane, uključujući i boks ujedinjenja teške kategorije između Aleksandra Usika i Tajsona Fjurija ranije ove godine.