F1: Sainz kažnjen sa tri mesta na startu zbog ometanja Gazlija

F1: Sainz kažnjen sa tri mesta na startu zbog ometanja Gazlija

Ferarijevom vozaču Karlosu Sainzu dodeljena je kazna pomeranjem za tri mesta na startu trke za Veliku nagradu Kanade jer je nepotrebno ometao vozača Alpine Pjera Gazlija u prvoj fazi subotnjih kvalifikacija.

Španac se kvalifikovao na osmu poziciju za trku, ali kazna znači da će se Šarl Lekler pomeriti unapred za jednu poziciju sa 11.

Sudije su zaključile da je Sainz „pretežno kriv“ za incident koji je primorao Gazlija da izađe van staze kako bi izbegao udes, i time uništio njegove šanse da pređe u drugu fazu.

Šef tima Otmar Šafnauer rekao je da je ono što se dogodilo „smešno“.

„Užasno. Mislim da bi Pjer bio P6 (šesti u prvoj fazi), a ovako je ispao u prvom pokušaju. Bio bi P6 da nije bio ometan u trećem sektoru, čak i sa prosečnim vremenom.“, rekao je on za televiziju Sky Sports.

Gazli, koji će nedeljnu trku početi sa 17. mesta, tada je preko timskog radija uzviknuo da bi Sainza „trebalo da bude isključen iz kvalifikacija za tako nešto“.

„Mislim da trenutno nijednom rečju ne može da se izrazi razočarenje i frustracija“, rekao je Francuz kasnije za Sky.

„Uložiš toliko truda u probe i treninge, izgradiš ritam tokom vikenad, izvučeš maksimum… uradili smo sve kako treba, taj krug je bio dovoljno dobar za prvih šest čak i ako sam izgubio par desetinki uz malo saobraćaja.“

„Karlos je izveo najgori mogući potez, ostao je u potpunosti na trkačkoj liniji i za mene je to potpuno neprihvatljivo i nepravedno. Jednostavno nemam reči da objasnim šta se ovde dogodilo.“

Gazli, koji je kažnjen zbog ometanja Sainza na prethodnoj trci u Španiji, rekao je da su svi vozači znali za opasnosti poslednje šikane i da moraju da obrate dodatnu pažnju.

„Minimum je da se barem skloni sa idealne putanje… bilo je izuzetno opasno, jer da smo se sudarili pri 300 [km/h], doveo bi u opasnost i sebe i mene.

„On mi je danas upropastio dan.“