Ruskim i beloruskim sportistima dato je zeleno svetlo da se takmiče kao neutralni

Ruskim i beloruskim sportistima dato je zeleno svetlo da se takmiče kao neutralni

Ruskim i beloruskim sportistima biće dozvoljeno da se takmiče kao neutralni na svetskim vodenim takmičenjima, saopštilo je u ponedeljak upravno telo tog sporta, piše Rojters.

Takmičarima iz obe zemlje zabranjeno je učešće na međunarodnim turnirima nakon ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine, koju Moskva opisuje kao „specijalnu vojnu operaciju“. Belorusija je bila ključna polazna tačka za invaziju.

Najviše jednom „pojedinačnom neutralnom sportisti“ iz dve federacije biće dozvoljeno da se takmiči po događaju i pod strogim kriterijumima koje je postavila nezavisna Jedinica za integritet u vodenim sportovima, kako bi se uključile snažne antidoping mere.

„Svetski biro za vodene sportove priznaje posvećenost, posvećenost i talenat sportista, bez obzira na njihovu nacionalnost“, rekao je predsednik Svetskog vodenog sporta Husein Al Musalam u saopštenju.

„Uprkos izazovima sa kojima se suočavamo na međunarodnoj sceni, priznajemo našu odgovornost da negujemo konkurentno, fer i inkluzivno okruženje za svakog takmičara“, dodao je on.

Kriterijume za primanje ruskih i beloruskih takmičara utvrdila je posebna radna grupa koju je organizovao sportski organ u aprilu, u skladu sa preporukama Međunarodnog olimpijskog komiteta.