MOK: Ruski sportisti mogli bi da učestvuju na azijskim takmičenjima

MOK: Ruski sportisti mogli bi da učestvuju na azijskim takmičenjima

Ruski i beloruski sportisti mogli bi da učestvuju na azijskim takmičenjima, a Međunarodni olimpijski komitet razmatra opcije za njihov povratak na međunarodna takmičenja.

MOK je u sredu saopštio da je Olimpijski savet Azije ponudio ruskim i beloruskim sportistima šansu da se takmiče u Aziji, preneo je Rojters.

MOK je u saopštenju naveo da „pozdravlja i ceni ponudu Olimpijskog saveta Azije da se ovim (ruskim i beloruskim) sportistima omogući pristup azijskim takmičenjima“.

To bi potencijalno moglo da uključi i kvalifikacione događaje za Olimpijske igre, gde ruski i beloruski sportisti ne mogu da se takmiče u Evropi zbog različitih ograničenja i zabrana, kao i protivljenja izazvanih invazijom Rusije na Ukrajinu.

MOK želi da uključi ruske i beloruske sportiste kao neutralne na Olimpijskim igrama u Parizu 2024, što bi značilo da se takmiče pod olimpijskom zastavom, ali još uvek nije jasno da li bi i kako mogli da se kvalifikuju.

Neki nacionalni olimpijski komiteti, uključujući olimpijske teškaše Sjedinjenih Država, podržali su mogući povratak tih sportista pod neutralnom zastavom.

MOK je nakon konsultacija sa zainteresovanim stranama rekao da „nijedan sportista ne treba da bude sprečen da se takmiči samo zbog pasoša“.

Trebalo bi dalje istražiti put za njihov povratak konkurenciji „pod strogim uslovima“, kaže se.

To ne bi uključivalo aktivnu podršku ratu u Ukrajini i strogo testiranje na doping.

„Ogromna većina na svakom od konsultativnih sastanaka (sa olimpijskim akterima) je zatražila od MOK-a da nastavi istraživanje gore pomenutog koncepta putem bilateralnih konsultacija, pri čemu je svaka međunarodna federacija jedini autoritet za njena međunarodna takmičenja“, navodi se u saopštenju. u izjavi.

Od ruske invazije na Ukrajinu u februaru, mnoga sportska tela su pomerila događaje i suspendovala ruske timove ili sportiste, dok su sponzori raskinuli ugovore u znak protesta protiv rata.

MOK je preporučio da se događaji u Rusiji otkažu ili izmeste i da ruski i beloruski sportisti ne učestvuju ili se takmiče pod neutralnom zastavom.

Kvalifikacije za Olimpijske igre u Parizu u nekim sportovima su počele sa mnogo više njih koje se održavaju tokom godine.

Ukupno 32 sporta su na programu Olimpijskih igara 2024. sa oko 10.500 sportista koji će se kvalifikovati kroz stotine kontinentalnih i međunarodnih takmičenja.