Ruski sportisti kažu da je plan učešća MOK-a „prekomeran i diskriminatoran“

Ruski sportisti kažu da je plan učešća MOK-a „prekomeran i diskriminatoran“

Preporuka Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) da dozvoli ruskim i beloruskim sportistima da se vrate na međunarodno takmičenje kao neutralni je „preterana i diskriminatorna“, saopštila je komisija sportista Ruskog olimpijskog komiteta (ROK), prenosi Rojters.

MOK je sankcionisao Rusiju i njenog saveznika Belorusiju nakon što je Moskva izvršila invaziju na Ukrajinu u februaru 2022, ali je prošlog meseca preporučio da se njihovim sportistima dozvoli da se vrate na međunarodno takmičenje kao neutralni.

Preporuke uključuju da ruski i beloruski sportisti mogu da se takmiče bez zastave ili himne, dok su sportisti koji podržavaju rat ili imaju ugovor sa vojnim ili nacionalnim bezbednosnim agencijama isključeni.

U martu, šef ROC-a Stanislav Pozdnjakov osudio je preporuke, stav koji je podržala komisija sportista kojom je predsedavao bivši olimpijski šampion na 800 metara Jurij Borzakovski.

„Predloženi kriterijumi za reintegraciju i prijem su preterani i diskriminatorni – po nacionalnosti i po pasošu, po disciplini i sportu, kao i po pripadnosti određenim subjektima koji su decenijama razvijali sport u većini postsovjetskih država“, navodi se u saopštenju komisije.

„Po našem mišljenju, napravljen je opasan presedan kada nijedan sportista na svetu ne može biti siguran da će njegova ljudska i građanska prava od sada biti propisno poštovana, da se odluke donose na osnovu zakona i Olimpijske povelje – bez izuzeća.

„Danas smo mi, sportisti, privedeni kao taoci političkih igara koje dele međunarodnu sportsku zajednicu i istovremeno seju razdor unutar olimpijske porodice – diktiramo parametre prijema, definišemo ko ima pravo da nastupa, a ko ne.

Stoni tenis, petoboj, mačevanje, džudo i tekvondo su među olimpijskim sportovima koji su ponovo prihvatili sportiste iz Rusije i Belorusije kao neutralne.

MOK će kasnije odlučiti o učešću ruskih i beloruskih sportista na Igrama 2024. godine, dok je Ukrajina zapretila bojkotom Igara ako Rusima bude dozvoljeno da se tamo takmiče.

Iako komisija ruskih sportista smatra da su preporuke MOK-a preterane, drugi tvrde da su previše blage.

U utorak su britanski i francuski ministri sporta insistirali na tome da ruski i beloruski sportisti nikada ne smeju da se takmiče kao neutralni, dok je Ukrajina zabranila svojim nacionalnim sportskim timovima da se takmiče na takmičenjima koja uključuju takmičare iz dve zemlje.

Bivša umetnička klizačica Oksana Bajul-Farina, prva olimpijska šampionka Ukrajine, rekla je za Rojters ovog meseca da Rusima treba zabraniti učešće na Olimpijskim igrama.