Ruski emiteri bojkotuju Olimpijske igre u Parizu

Ruski emiteri bojkotuju Olimpijske igre u Parizu

Ruski televizijski kanali i platforme za strimovanje najavili su da neće prenositi Olimpijske igre u Parizu koje se održavaju od 26. jula do 11. avgusta. Ova odluka usledila je nakon inicijalne zabrane za ruske i beloruske sportiste da se takmiče na međunarodnom nivou, koja je bila posledica sukoba u Ukrajini u februaru 2022. Međutim, Međunarodni olimpijski komitet je doneo odluku o ukidanju te zabrane, omogućavajući ograničen broj sportista iz ovih zemalja da učestvuje pod neutralnom zastavom. Iako je odobreno učešće samo 36 ruskih sportista, njih 20 je odbilo da se takmiči zbog uslova koje su smatrali ponižavajućim.

Pored toga, MOK je odlučio da sportisti iz Rusije i Belorusije neće moći da prisustvuju tradicionalnoj paradi na ceremoniji otvaranja Igara. Ova parada će se održati na otvorenom prostoru, sa sportistima koji će putovati niz reku Senu do Ajfelovog tornja.

Postavljena su i određena ograničenja za kvalifikacije sportista. Oni koji su javno podržali vojnu operaciju Moskve ili su na bilo koji način povezani sa ruskom vojskom neće moći da učestvuju na Olimpijadi.

Glavni televizijski kanali, poput Prvog kanala Rusije i Rusije 1, odlučili su potpuno da bojkotuju događaj „bez zastave i himne Ruske Federacije“. I dok je Meč TV planirao da kupi prava za prikazivanje odabranih takmičenja sa ruskim učesnicima, odustao je od te ideje nakon što su rvači i džudisti odbili pozive MOK-a za takmičenje.

Reakcije na odluku o bojkotu su različite. Platforma za strimovanje Okko izjavila je: „Smatramo da, s obzirom na suspenziju ruskih sportista, interesovanje publike u Rusiji za ovaj događaj nije veliko.“ Takođe, popularna ruska društvena mreža VK odlučila je da neće obezbediti digitalna prava za prenos događaja.

Neke poznate sportske ličnosti već su odbile učešće na Olimpijadi. Ruski rvač Šamil Mamedov je jedini od deset odobrenih rvača koji je razmatrao učešće. Takođe, nekoliko visokih ruskih tenisera, kao što su Andrej Rubljov, Karen Hačanov, Darija Kasatkina, Ljudmila Samsonova i Ana Kalinskaja, takođe su odbili pozive za učešće. Ruski džudo savez je takođe doneo odluku da neće slati sportiste na mečeve.

Ovo je prvi put u poslednjih 40 godina da Rusija bojkotuje Letnje olimpijske igre. Prethodno, SSSR je bojkotovao Letnje olimpijske igre 1984. u Los Anđelesu, izražavajući zabrinutost zbog „bezbednosnih problema i antisovjetske histerije koja se širila u Sjedinjenim Državama“.