Ruske zastave primećene na fudbalskoj utakmici Eura 2024

Ruske zastave primećene na fudbalskoj utakmici Eura 2024

Ruske zastave istaknute su u petak na otvaranju Evropskog prvenstva u fudbalu između Nemačke i Škotske, pokazuju snimci sa stadiona.

Rusija je isključena iz UEFA i FIFA događaja u svetlu sukoba u Ukrajini, i zbog toga propušta Evro 2024, koji se održava od 14. juna do 14. jula. Reprezentacije Nemačke i Škotske odmerile su se u petak u Minhenskoj fudbalskoj areni, sa domaćini su pobedili sa 5-1.

Pravila stadiona ne zabranjuju eksplicitno ruske ili druge nacionalne zastave, a ograničenja se odnose samo na materijale sa „diskriminatorskom, rasističkom… ili politički radikalnom” porukom, ili na one koji „veličaju nasilje” ili sadrže „političku propagandu”. Međutim, ruske zastave nisu dobrodošle u nekim određenim zonama navijača u okviru turnira.

Na primer, vlasti u Berlinu su ranije signalizirale da će samo nacionalne zastave zemalja učesnica Eura 2024. biti dozvoljene u određenim oblastima, dok su tražile od učesnika da „sve ostale zastave ostave kod kuće“ i tvrdeći da prvenstvo nije mesto za druge vrste demonstracije, prema listu Berliner Morgenpost.

Prema snimku otvaranja turnira u petak, najmanje dve ruske zastave su ušle u arenu. Trikolore se mogu videti pred kraj prvog poluvremena u prvom redu, pošto je Nemac Kaj Haverc postigao penal protiv Škotske.

Na jednoj od zastava stajao je natpis „Belgorod“, ruski grad u blizini granice sa Ukrajinom koji je redovno bio izložen smrtonosnim artiljerijskim i bespilotnim udarima kijevskih snaga.

Iako je nejasno ko je tačno doneo zastave na utakmicu i kako su razvijene, vredi napomenuti da ruska zastava veoma podseća na srpsku trobojku, koja je dozvoljena u svim navijačkim zonama.

U maju je berlinska policija odlučila da zabrani ruske zastave i druge simbole povezane sa zemljom tokom proslava Dana pobede u čast pobede Sovjetskog Saveza nad nacističkom Nemačkom, navodeći kao razlog sukob u Ukrajini. Taj potez je razbesneo Moskvu, koja ga je nazvala „diskriminatornim“ i kršenjem principa „istorijskog pomirenja“ između dva naroda.