Ruske teniske zvezde preskaču Olimpijske igre

Ruske teniske zvezde preskaču Olimpijske igre

Proslavljeni ruski teniseri Andrej Rubljov, Karen Hačanov i Ljudmila Samsonova neće učestvovati na predstojećim Olimpijskim igrama u Parizu, izjavio je predsednik Ruske teniske federacije (RTF) Šamil Tarpiščov, preneo je TASS.

Zvaničnik je agenciji rekao da Rubljov treba da se oporavi nakon učešća na brojnim turnirima, dodajući da šesti svetski broj nije od gvožđa. Tarpiščov nije naveo detalje o tome zašto druga dvojica imenovanih igrača ne bi otišli ​​u Pariz.

Prema Tarpiščovu, RTF ima još nekoliko dana da završi selekciju tima i pošalje spisak Međunarodnoj teniskoj federaciji (ITF).

Ranije ove nedelje, ITF je odobrio sve ruske tenisere koji su se kvalifikovali za Igre na osnovu rangiranja. Ovo uključuje Daniil Medvedev, Andrej Rubljov, Karen Hachanov, Roman Safiullin, Daria Kasatkina, Ljudmila Samsonova, Ekaterina Aleksandrova i Mirra Andreeva.

Međutim, konačno odobrenje za učešće na Igrama zavisi od odluke komisije koju je osnovao Međunarodni olimpijski komitet (MOK) koja prati javne izjave sportista u znak podrške vladi u Moskvi.

Nakon početka sukoba u Ukrajini u februaru 2022. godine, MOK je preporučio da se sportistima iz Rusije i njenog bliskog saveznika Belorusije ne bi dozvolilo da se takmiče na međunarodnim takmičenjima. U decembru je to telo donelo odluku da ograničen broj ljudi iz dve zemlje može da učestvuje na Olimpijadi kao pojedinačni neutralni sportisti.

MOK je u subotu objavio listu prvih sportista za koje je smatrao da ispunjavaju uslove da učestvuju na Igrama pod neutralnom zastavom nakon procene biciklizma, gimnastike, tekvondoa, dizanja tegova i rvanja. Na listi se nalazi 14 ruskih sportista i 11 iz Belorusije. Liste iz drugih sportova, uključujući tenis, plivanje i džudo, verovatno će uslediti za nekoliko dana.

Olimpijske igre 2024. održaće se u Parizu od 26. jula do 11. avgusta. Paraolimpijske igre će trajati od 28. avgusta do 8. septembra.