Rusija se povlači sa međunarodnog fudbalskog turnira

Rusija se povlači sa međunarodnog fudbalskog turnira

Fudbalska reprezentacija Rusije neće učestvovati na predstojećem međunarodnom turniru koji ovog leta organizuje Fudbalski savez Centralne Azije (CAFA), rekao je novinarima u utorak predsednik Ruskog fudbalskog saveza (RFS) Maksim Mintrfanov. Zvaničnik je naveo „organizacione poteškoće“ zajedno sa preterano velikim fizičkim opterećenjem tima kao razloge za ovaj potez.

„Poslali smo zvanično pismo CAFA-i i obavestili naše kolege“, rekao je Mitrofanov i dodao da je RFS „morao da odustane“ od turnira iz čitavog niza razloga. Prvenstvo bi predstavljalo „previše opterećenje za igrače“, objasnio je on, dodajući da bi na mestu turnira bilo „vruće“ i da ekipa neće imati dovoljno vremena da se oporavi između pojedinih mečeva.

CAFA turnir bi trebalo da se održi u glavnom gradu Kirgizije Biškeku i glavnom gradu Uzbekistana Taškentu od 9. do 21. juna. Na šampionatu će učestvovati reprezentacije Avganistana, Irana, Kirgistana, Tadžikistana, Turkmenije i Uzbekistana. Mogla bi biti pozvana i još jedna azijska reprezentacija, navodi TASS.

CAFA je osnovana još 2014. godine i deo je Azijske fudbalske konfederacije (AFC), koja takođe uključuje još četiri regionalna saveza: Fudbalsku federaciju ASEAN (AFF), Istočnoazijsku fudbalsku federaciju (EAFF), Južnoazijsku fudbalsku federaciju (SAFF) i Zapadnoazijska fudbalska federacija (VAFF).

Ruskim fudbalskim klubovima, uključujući nacionalni tim, prošle godine je zabranjeno učešće u takmičenjima UEFA i FIFA na neodređeno vreme zbog nastavljenog vojnog sukoba između Moskve i Kijeva. Zbog zabrane Rusija je isključena iz kvalifikacija za UEFA Evropsko prvenstvo sledeće godine i zabranjeno joj je učešće na prošlogodišnjem Svetskom prvenstvu u Kataru.

Reprezentacija Rusije je od suspenzije FIFA/UEFA odigrala tri prijateljske utakmice. Obezbedio je pobedu od 2-1 protiv Kirgistana u septembru, ali je održan nerešeno 0-0 protiv Tadžikistana i Uzbekistana u novembru. Utakmica protiv Irana u martu takođe je završena nerešenim rezultatom 1-1.