Rusija kaže da neće slati rvače na Olimpijske igre u Parizu kao neutralne

Rusija kaže da neće slati rvače na Olimpijske igre u Parizu kao neutralne

Rusija je saopštila da će 10 njenih rvača koji su dobili poziv da se takmiče na Olimpijskim igrama u Parizu kao neutralni sportisti odbiti da učestvuju. Odluka je doneta nakon sastanka zvaničnika, trenera i sportista Ruske rvačke federacije, koji su jednoglasno odlučili da neće ići na Olimpijadu.

Međunarodni olimpijski komitet je pozvao 10 ruskih rvača da se takmiče na Olimpijadi u Parizu, a devet njih je pristalo, dok je jedan odbio poziv. Ipak, Savez je izdao saopštenje tvrdeći da se protivi izboru MOK-a vezanom za pozivnice, navodeći da su Rusi kvalifikovani za 16, a ne 10 mesta, te da su neki vrhunski rvači izostavljeni, što bi, prema njima, umanjilo vrednost olimpijskog događaja.

MOK je najavio da će pozivati isključivo ruske i beloruske sportiste koji nemaju veze sa vojskom ili bezbednosnim službama i koji nisu podržali rat. Oni bi se takmičili pod neutralnim zastavama i uniformama. Odluka rvača da odbiju učešće dolazi u kontekstu različitih stavova unutar ruske sportske zajednice, gde su neki podržavali ideju takmičenja u Parizu pod neutralnim uslovima, dok su drugi pozivali na bojkot.

Dok je rvački savez poslao sportiste na kvalifikaciona takmičenja, džudo federacija Rusije odlučila je da neće slati svoje sportiste u Pariz, dok je jedan džudista ipak prihvatio poziv. Sa druge strane, na sajtu MOK-a navedeno je da je 23 ruska sportista prihvatilo pozive za Olimpijadu u Parizu, uključujući rvače i tenisere.

Odluka rvača da odbiju učešće na Olimpijadi u Parizu predstavlja samo jedan segment šire slike različitih stavova i odluka unutar ruske sportske zajednice u vezi sa učešćem na ovom velikom sportskom događaju.