Rusi blistaju dok kraljevi Stenli kupa uzvraćaju

Rusi blistaju dok kraljevi Stenli kupa uzvraćaju

Ruski par Andrej Vasilevski i Nikita Kučerov igrali su za Tampa Bej Lajning dok su se dvostruki branioci titule Stenli kupa borili u finalu Istočne konferencije protiv Njujork Rendžersa.

Vasilevski je napravio 34 odbrane kako bi odbio Rendžerse, dok je Kučerov postigao gol za odmet u pobedi od 4-1 u utorak uveče za Tampu, koja je pobedila u dve uzastopne utakmice i izjednačila seriju na 2-2.

Rusko krilo Artemi Panarin postigao je gol u pauer pleju u trećoj deonici Rendžersa, ali to nije bilo dovoljno da se njegov tim vrati u takmičenje na Amali Areni.

Pat Marun je doveo Tampa Bej u vođstvo od 2:38 u prvom periodu nakon što je postigao gol iz blizine na skoku pre nego što je Kučerov udvostručio prednost pri 13:07 u drugom periodu.

Stiven Stamkos je postigao 3-0 neposredno pre petog minuta treće trećine.

Nakon što je Panarin uzvratio za Rendžerse, Ondrej Palat je dodao i četvrtu za Lajtning sa praznim golom na devet sekundi do kraja.

Mnogo se govorilo o borbi između dva ruska golmana protivničkih timova u seriji.

Igor Šesterkin je igrao za Rendžerse u njihovim dramatičnim povratničkim pobedama nad Pitsburg Pingvinsima i Karolina Harikejnsima u prethodnim rundama.

Šesterkin je takođe bio ključan jer je Njujork otvorio prednost u seriji od 2-0 u odnosu na Lajtning, da bi njegov tim uzvratio Tampa Bej u 3. i 4. utakmici.

Šesterkin – koji je kandidat za Hart Trofej koji se dodeljuje najkorisnijem igraču NHL-a u regularnoj sezoni, kao i za Vežinu Trofej za najboljeg golmana lige – zaustavio je 27 od 30 šuteva sa kojima se suočio u porazu u utorak.

Ali zemljak i osvajač Vezina trofeja 2019 Vasilevski je završio sa plenom na Floridi.

Do gola Panarina u trećoj deonici za smanjenje zaostatka na 3-1, Vasilevski je prošao skoro 67 minuta u seriji bez davanja gola.

Timovi se vraćaju u Medison Skver Garden na 5. utakmicu u četvrtak uveče, a prednost domaćina se do sada pokazala vitalnom – zaista, serija je prvi put da je domaći tim dobio prve četiri utakmice u finalu konferencije od 1991. godine.

„Nadam se da će to biti Homerova serija. Tako izgleda do sada“, rekao je trener Rendžersa Gerard Gallant. „Mi smo prilično dobri u našoj zgradi, oni su prilično dobri u svojoj zgradi.“

Zvezda ruskog Rendžersa Panarin rekao je da tim može da se oporavi uprkos tome što nestaje vođstvo u seriji od 2-0.

„Nije lako, ali ne možemo biti tužni“, rekao je 30-godišnjak. „Sigurno nam to neće pomoći. Pokušajte da budete pozitivni. Moramo biti pozitivni.

„Ranije smo bili u gorem položaju, tako da smo dobro. Nadam se da ćemo dobro proći u Gardenu [Medison skveru]. Naši navijači, lepo je videti ponovo. Pokušajte da uradite nešto više.”

Pobednik serije najbolje od 7 igraće protiv Kolorado Avalanša u finalu Stenli kupa, nakon što je Avalanche pobedio Edmonton Oilerse sa 4-0 u njihovom meču.