Halep traži nezavisno saslušanje pred sudom nakon dodatne optužbe za doping

Halep traži nezavisno saslušanje pred sudom nakon dodatne optužbe za doping

Bivša teniserka Simona Halep zatražila je da joj sudi nezavisni sud nakon što je optužena za dalje i odvojeno kršenje Teniskog antidoping programa (TADP) od strane Međunarodne agencije za integritet tenisa (ITIA) u petak, piše Rojters.

31-godišnja bivša šampionka Vimbldona i Otvorenog prvenstva Francuske privremeno je suspendovana od oktobra 2022. nakon što je bila pozitivna na testu na zabranjeni pojačivač krvi na Roksadustatu na Otvorenom prvenstvu SAD prošle godine.

Halep je pozvala tenisko telo za borbu protiv dopinga da joj dozvoli da obriše svoje ime, dovodeći u pitanje dugo odlaganje njenog saslušanja o dopingu nakon što joj je uskraćeno pravo da bude saslušana pred nezavisnim sudom.

„Ne samo da je moje ime uprljano na najgori mogući način, već se suočavam sa stalnom odlučnošću ITIA-e iz razloga koji ne razumem, da dokažem svoju krivicu dok IKADA nisam ni pomislio da uzmem bilo kakvu nedozvoljenu supstancu“, navela je Halep u izjavi na Tviteru.

Halep, koja je snažno negirala da je svesno uzimala zabranjenu supstancu, rekla je da ima dokaze koji pokazuju da su male količine leka protiv anemije ušle u njen sistem iz licenciranog suplementa koji je bio kontaminiran.

„Pokušala sam dva puta da dobijem priliku da mi sudi Nezavisni sud, ali ITIA je stalno pronalazila razloge za odlaganje. Jedina stvar kojoj se nadam u ovom trenutku je da konačno imam mogućnost da pristupim nezavisnim i nepristrasnim sudijama u Tribunalu, što će mi dati šansu da dokažem svoju nevinost“, dodala je ona.

„Imam puno poverenje u pravdu i radujem se što ću konačno moći da iznesem svoj slučaj na ročištu koje je zakazano za kraj maja, nakon nekoliko odlaganja ITIA-e.“

Dodatna naknada se odnosi na nepravilnosti u Halepinom biološkom pasošu sportiste (ABP), na osnovu procene njenog profila od strane nezavisnog stručnog veća ABP.

„Razumemo da današnje saopštenje dodaje složenost ionako visokoprofilnoj situaciji… Ostali smo posvećeni saradnji sa gospođom Halep na empatičan, efikasan i blagovremen način“, rekao je viši direktor za antidoping u ITIA, Nicole Sapstead, u izjavi.

„Bilo bi neprikladno da komentarišemo pojedinosti do okončanja procesa, ali ćemo nastaviti da se angažujemo sa nezavisnim tribunalom Sport Resolutions i predstavnicima gospođe Halep što je brže moguće.