Rubljov je zahvalan na podršci Vimbldona, želi da se okonča „užasna” situacija u Ukrajini

Rubljov je zahvalan na podršci Vimbldona, želi da se okonča „užasna” situacija u Ukrajini

Rus Andrej Rubljov zahvalio je publici na centralnom terenu na njihovoj bučnoj podršci tokom njegove neuspešne pokušaje da izbaci branioca titule Novaka Đokovića sa Vimbldona u utorak, piše Rojters.

Sedmi nosilac Rubljov, kao i ostali ruski i beloruski igrači na žrebu, prošle godine nisu imali dozvolu za učešće na Vimbldonu nakon ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022.

Rubljov, koji je izrazio užasnutost postupkom svoje zemlje ubrzo nakon invazije kada je napisao „Nema rata molim“ na objektivu kamere na Dubai Openu, rekao je da je zatečen podrškom navijača Vimbldona.

„Prošle godine sam bio spreman da ne igram jedan od najboljih turnira u našem sportu“, rekao je 25-godišnjak novinarima, čiji je nadahnuti nastup digao navijače na noge tokom poraza 4-6 6-1 6-4 6-3 u četvrtfinalu.

„Ali što sam ovde ove godine, osećao sam se zahvalno. Osetio sam zaista veliku podršku tokom ove dve nedelje. I danas. Kao što sam rekao, biti iz zemlje u kojoj sam, imati ovu podršku, to je posebno.

„Ne znam, ponekad se osećam da to ne zaslužujem ili tako nešto. Ne znam šta treba da uradite da biste imali ovu podršku. Zaista sam zahvalan na ovome.“

Upitan da li su ruski igrači osećali krivicu zbog „specijalne vojne operacije“ predsednika Vladimira Putina u Ukrajini, Rubljov je rekao: „Nije kriv. Samo je situacija užasna.“

„Naravno, ne želite ovo nikome. Vi želite da ove strašne stvari mogu da se završe što je brže moguće kako bi svi ljudi na svetu imali priliku da imaju dobar život.“

Igračima iz Rusije i Belorusije, koja je korišćena kao polazna tačka za invaziju Moskve, dozvoljeno je da se vrate na Vimbldon ove godine nakon što su VTA i ATP kaznili Asocijaciju za lavan tenis zbog svog stava i oduzeli bodove na rang listi.

Jedan od uslova za njihov povratak bio je da igrači potpišu ličnu izjavu da ne podržavaju rat.