Rodžer Federer se vratio na Ju-Es open kao navijač nakon što je govorio o Sinerovom „škakljivom” doping slučaju

Rodžer Federer se vratio na Ju-Es open kao navijač nakon što je govorio o Sinerovom „škakljivom” doping slučaju

Rodžer Federer smatra da slučaj sa dopingom Janika Sinera postavlja pitanja da li je sadašnjem teniseru broj 1 trebalo da bude dozvoljeno da nastavi da se takmiči dok ga ne oslobodi namerno korišćenja anaboličkog steroida na koji je dva puta bio pozitivan u martu.

„To nije nešto što želimo da vidimo u našem sportu, ovakve vesti, bez obzira da li je nešto uradio ili ne. Ili bilo koji igrač jeste. To je samo buka koju ne želimo. Razumem frustraciju: Da li je tretiran isto kao i drugi? I mislim da se to ovde svodi. Na kraju svi imamo dosta poverenja, on nije uradio ništa“, rekao je Federer u utorak u emisiji „Danas“ da promoviše knjigu njegovih fotografija. „Ali nedoslednost, potencijalno, da nije morao da sedi dok nisu bili 100 posto sigurni šta se dešava – mislim da je to pitanje na koje treba odgovoriti.“

Nekoliko sati kasnije u utorak uveče, Federer je dobio tople ovacije gledalaca na stadionu Artur Eš kada je predstavljen publici tokom drugog seta četvrtfinala Ju-Es opena između Arine Sabalenke i Dženg Ćinvena.

Federer se osmehnuo i mahnuo dok su ga prikazivali na video panoima u areni.

To je bila prva poseta dvadesetostrukom grend slem šampionu na stadionu otkako je prestao da se takmiči. Federer je najavio povlačenje 2022. godine; odigrao je svoj poslednji zvanični meč na Vimbldonu godinu dana ranije.

On je poslednji čovek koji je osvojio uzastopne titule na Ju-Es openu, sakupivši pet uzastopnih titula od 2004. do 2008. godine.

Nekoliko vrhunskih igrača je upitano o Sineru, koji bi u sredu trebalo da se suoči sa šampionom Otvorenog prvenstva SAD 2021. Danilom Medvedevom u četvrtfinalu grend slem turnira.

Rafael Nadal je u ponedeljak u jednoj španskoj televizijskoj emisiji rekao da ne misli da je Siner imao povlašćeni tretman.

Međunarodna agencija za integritet tenisa saopštila je 20. avgusta da je utvrđeno da je zabranjeni pojačivač performansi nenamerno ušao u Sinerov sistem kroz masažu njegovog fizioterapeuta, te da zbog toga igrač nije suspendovan.

Upitan o tome u Njujorku pre početka Ju-Es opena, Novak Đoković je rekao da razume zašto se neki teniseri pitaju da li u sportu postoje dvostruki standardi.

„To je nezgodna situacija i noćna mora svakog sportiste i tima, imati ove optužbe i ove probleme“, rekao je Federer i dodao: „Moramo da verujemo procesu kao i svima koji su uključeni“.

Federer je rekao da je nedavno razgovarao sa Nadalom, svojim dugogodišnjim rivalom na terenu i prijateljem van terena, koji ima 38 godina i igrao je retko poslednje dve sezone zbog povreda, uključujući operaciju kuka prošle godine. On sedi na Otvorenom prvenstvu SAD.

Postoje pitanja da li će se Nadal, koji je osvojio 22 grend slem trofeja, vratiti na turneju.

„Može da radi šta god želi“, rekao je Federer. „On je bio jedan od najpoznatijih tenisera koje smo ikada imali u našem sportu. … Samo se nadam da će moći da izađe pod svojim uslovima i onako kako želi.”