Horner: Rikardo želi da zameni Pereza ​​2025. godine

Horner: Rikardo želi da zameni Pereza ​​2025. godine

Danijel Rikardo se nada da će zameniti Serđa Pereza ​​u Red Bulu nakon što Meksikancu istekne ugovor, rekao je u utorak šef tima Kristijan Horner.

Ovaj 34-godišnji Australijanac će ovog vikenda početi svoj povratak u Formulu 1 sa AlphaTauri u vlasništvu Red Bula u Mađarskoj, nakon što je prošle sezone napustio Meklaren i bio rezerva Red Bula.

Rikardo se takmičio za Red Bul Rejsing od 2014-18, ostvarivši sedam od svojih osam pobeda sa timom sa sedištem u Britaniji. Perez, koji se pridružio 2021., ima ugovor do kraja 2024. godine.

„On (Rikardo) čvrsto želi mesto u Red Bulu 2025. To je njegov cilj. Odlaskom u AlphaTauri mislim da to vidi kao svoj najbolji put da obezbedi mesto u Red Bulu 2025.“, rekao je Horner za Formulu 1 za F1 Nation podcast.

Rikardo je zamenio nedovoljno uspešnog holandskog novajlijau Nika de Vrisa, koji nije uspeo da osvoji bod ove godine, na poslednjem mestu AlfaTauri sa 12 od 22 preostale trke u sezoni.

„Pozajmili smo ga AlphaTauri-u do kraja godine. Očigledno, naši vozači će biti Maks (Ferštapen) i Čeko (Perez) sledeće godine, ali uvek je dobro imati talenat u rezervi.“

Red Bul je dominirao u sezoni, pobeđujući u svakoj trci, ali Verstapen ima velikih 99 bodova više od Pereza ​​nakon pobede u osam od 10 trka.

Forma Meksikanca dovela je do spekulacija da ni on možda neće dočekati puni rok svog ugovora.

Prošlonedeljna zamena De Vrisa je viđena kao posebno oštra jer je usledila pre nego što je holandski vozač imao priliku da se takmiči na svojoj domaćoj trci u Zandvortu u avgustu, ali Horner je rekao da odlaganje odluke nema smisla.

„To bi očigledno značilo da ga ostavimo u autu do posle letnje pauze“, rekao je on. „Mislim da je situacija bila jasna. Bilo je pitanje OK, šta ima čekati?“

„Ako nešto moramo da uradimo, mogli bismo da nastavimo sa tim i damo Danielu 12 trka da vidimo za šta je sposoban.“