Raskol F1 i FIA se produbljuje posle kontroverznih odluka u Monaku

Raskol F1 i FIA se produbljuje posle kontroverznih odluka u Monaku

Smatra se da su vlasnici Formule 1 duboko nezadovoljni upravnim telom ovog sporta, FIA.

Posle još jednog vikenda kada je nastup FIA-e javno kritikovan na Velikoj nagradi Monaka, postoje naznake sve većeg raskola između F1 i FIA-e, a posebno njenog novog predsednika Mohameda Ben Sulajema. Izvori strahuju da upravljačko telo nanosi štetu sportu baš u trenutku kada on uživa u porastu popularnosti.

FIA je kritikovana nakon VN Monaka jer je direktor trke Eduardo Freitas odložio start zbog kiše. Luis Hamilton je bio među nekoliko vozača koji su rekli da su mogli barem da počnu trku pre nego što je kiša postala previše jaka i da je FIA bila previše konzervativna u svojoj zabrinutosti da vozači do tog trenutka nisu vozili po mokrom. „Ne znam razlog zašto nas nisu poslali“, rekao je. „Mi smo vozači Formule 1; [vreme] nije dovoljno dobar razlog.”

To je bila poslednja u nizu odluka FIA za koje Gardijan prenosi da sve više frustriraju F1 i njene timove. Ben Sulajem je u decembru preuzeo dužnost od Jean Todta i pod njegovim upravljanjem razvio se krhki odnos u sportu.

Ben Sulajem je predsedavao neuspehom da se ruskim vozačima zabrani da se takmiče na FIA takmičenjima, dozvoljavajući im da nastave trku pod neutralnom zastavom, kada je F1 delovala brzo i odlučno da prekine sve veze sa Velikom nagradom Rusije. Ubrzo nakon toga, FIA je izgledala farsično kada su pojedinačna nacionalna trkačka tela, kao što je britanski Motorsport UK, izdala sopstvenu zabranu ruskim timovima, takmičarima ili zvaničnicima da učestvuju na događajima u UK.

Isto tako, izveštaj FIA o kontroverzi Velike nagrade Abu Dabija mnogi su smatrali duboko nezadovoljavajućim i nije uspeo da se iskreno pozabavi trkom koja je Hamiltona koštala osme titule.

Nedavno se Ben Sulajem usprotivio jednoglasnom dogovoru F1 i svih timova da se broj sprinterskih trka sledeće godine poveća na šest. Poznato je da su timovi i F1 primili njegov stav sa velikom ljutnjom.

Nedavno ograničavanje vozača da nose nakit ispod trkačkih odela, što je usredsređeno na Hamilton, dovelo je do javnog sukoba, pri čemu je vozač odbijao da ukloni svoj pirsing. Smatra se da je to besmisleno mešanje. Veruje se da je njegovo sprovođenje gurao Ben Sulajem. Hamilton je odbio da prisustvuje prvoj gala FIA-e Bena Sulajema u decembru, što je odluka za koju je predsednik rekao da „neće biti oproštaja“.

U Majamiju, Esteban Okon je bio oštar u svojoj proceni upravnog tela nakon što su on i Karlos Sanz doživeli teške sudare i pretrpeli povrede. FIA je ignorisala njegove zahteve da betonska barijera bude zamenjena Tecpro materijalom koji je prilagođeniji teškim udesima, uprkos tome što su Tecpro jedinice bile lako dostupne.

Fernando Alonso je podjednako osudio FIA stjuarde nakon što je dobio kaznu u Majamiju. „Verujemo da je to bilo veoma nepravedno i da je to bila samo nekompetentnost stjuarda, oni nisu bili baš profesionalni“, rekao je Alonso otkrivajući da kada su on i njegov tim Alpine sakupili i odneli da predaju dokaze stjuardima posle trke, oni nisu bili uopšte tu.

Ovaj talas lošeg publiciteta dolazi u periodu kada više ljudi nego ikada gleda F1. Rukovodioci sporta želi da učine sve što mogu da učine sport primamljivim, sa fokusom dešavanja na stazi, ne van nje. Istaknuti članovi Formule 1 smatraju mnoge poteze koje je FIA povukla samo nepotrebnim ometanjem i postavljaju pitanja o tome da li treba smanjiti ulogu upravljačkog tela, potpuno svesni da se FIA skoro u potpunosti oslanja na prihod koji dobija od F1.