Rasel kaže da je pobeda u sprintu prekretnica za Mercedes

Rasel kaže da je pobeda u sprintu prekretnica za Mercedes

SAO PAULO – Džordž Rasel je u subotu pozdravio prekretnicu za Mercedes nakon što se uverio da njegov tim neće završiti sezonu Formule 1 bez neke pobede, piše Rojters.

Uspeh Britanca u sprintu u Sao Paulu na brazilskom Interlagosu, koji je postavio mrežu za pretposlednji gran pri u kampanji, doneo mu je samo osam bodova, ali je njegov značaj bio daleko veći.

„Svi se računaju“, rekao je on o trci od 24 kruga bez zaustavljanja koja će i dalje biti njegova prva pobeda u Formuli 1.

„Definitivno je bio sladak osećaj preći tu liniju na prvoj poziciji… tako je sjajno videti napredak koji ostvarujemo kao tim.

„To je takav podizač morala ući u zimu bez obzira na sutrašnji ishod. Ovo je ogroman rezultat za nas.“

Rasel je rekao novinarima odmah posle trke da je to bila „prilično velika prekretnica“, s obzirom na to gde je Mercedes bio na početku sezone sa poskakivim i nekonkurentnim automobilom.

Mercedes je ušao u 2022. osvojivši osam konstruktorskih titula zaredom, ali je proveo mesece pokušavajući da otključa performanse automobila koji je obećavao mnogo, ali nije isporučio.

To bi moglo da se promeni u Brazilu, sa sedmostrukim svetskim šampionom Luisom Hamiltonom koji će se pridružiti Raselu u prvom redu za nedeljnu glavnu gran priju nakon što je sprint započeo na osmom mestu i pretekao dvostrukog svetskog šampiona Maksa Verstapena.

Hamilton je rekao da treba da idu na pobedu u nedelju, radeći kao tim.

„Znate, radi se o timu“, rekao je. „Moramo da postignemo ovaj rezultat za tim. Mislim da bi to bilo neverovatno. I očigledno, mi jurimo crvene momke (Ferari). Tako da bi moglo biti dobro.“

Mercedes je treći u šampionatu, ali se nadaju da će zalutati Ferari da bi barem spasili godinu kao drugoplasirani.

„Bio bi zasigurno najveći san da pobedimo ovde“, dodao je Hamilton, koji je pobedio na Interlagosu prošle godine i mahao brazilskom zastavom na podijumu u čast heroja dečaštva Ajrtona Sene.

Britanac je ranije ove nedelje dobio počasno brazilsko državljanstvo.

„Biće teško trkati se sa Džordžom sutra. Ali nadamo se da ćemo imati malo borbe. I, znate, u svakom slučaju, moramo da se postaramo da dobijemo bodove i jedan-dva za tim ,“ rekao je.