Nova ‘Svetska liga’ u ragbiju počinje 2026

Nova ‘Svetska liga’ u ragbiju počinje 2026

Novo takmičenje u ragbiju između nacija prvog ranga sa severne i južne hemisfere igraće se svake godine od 2026.

Već neko vreme se raspravlja o „Svetskoj ligi“ kako bi pokušali da izvuku više prihoda iz međunarodnih okvira i unesu „kontekst“ u ono što su prijateljske utakmice koje se tradicionalno igraju na južnoj hemisferi u julu i na severu u novembru.

Iako organizatori nisu potvrdili nikakav format za novo takmičenje, izveštaji sugerišu da će strane šest nacija Engleska, Francuska, Irska, Italija, Škotska i Vels biti u jednom bazenu, a timovi koji čine šampionat u ragbiju — Australija, Argentina, Novi Zeland i Južna Afrika — biće u drugoj, zajedno sa dva pozvana gosta, od kojih će jedan verovatno biti Japan.

Timovi sa severa otputovaće na jug na tri testa u julu, a zatim ugostiti još tri utakmice u novembru.

Šest nacija će ostati na trenutnoj poziciji od februara do marta u kalendaru, a prvenstvo u ragbiju će se i dalje igrati u periodu avgust-septembar.

„Stvaranje novog takmičenja je kolektivni proces iz sporta, uključujući svetski ragbi, sindikate, ključne lige, takmičenja i najvažnije, međunarodne ragbiste“, navodi se u saopštenju Sik Nations Ragbi u subotu.

„U vlasništvu i pod upravom Sik Nations Ragbi-a i SANZAAR-a, elitno takmičenje će se održavati naizmenično, van British & Irish Lions Tours-a i Svetskog kupa u ragbiju.

Svetski ragbi će takođe stvoriti drugorazredno takmičenje „kako bi se ojačao razvojni put za zemlje u razvoju“, uz unapređenje i ispadanje između dve divizije.

„Uvođenje novog elitnog međunarodnog takmičenja je svedočanstvo snažne ambicije svih strana, motivisane pružanjem konteksta i snažnijim narativom oko julskih i novembarskih prozora, koji mogu istinski da uzbude igrače i uvedu nove navijače u igru“, navodi se u saopštenju.