Nadal, Đoković, Siner i drugi planiraju učešće na turniru u Saudijskoj Arabiji

Nadal, Đoković, Siner i drugi planiraju učešće na turniru u Saudijskoj Arabiji

Najveće teniske zvezde sveta, uključujući Rafaela Nadala, Novaka Đokovića, Karlosa Alkaraza i nedavnog šampiona Australijan opena, Janika Sinera, planiraju učestvovati na egzibicionom turniru u Saudijskoj Arabiji. Ovaj događaj, nazvan „Slem od 6 kraljeva“, zakazan je za oktobar ove godine u Rijadu, a uz navedene igrače, uključuje i Danila Medvedeva i Holgera Runea.

Ovo je deo šireg nastojanja Saudijske Arabije da postane značajna destinacija za vrhunske sportske događaje. Nedavno je najavljeno da će Rafael Nadal postati ambasador Saudijske teniske federacije, čime se dodatno potvrđuje angažman kraljevstva u promociji tenisa.

Ipak, ovakvi sportski događaji u Saudijskoj Arabiji nailaze na kritike i kontroverze izazvane pitanjima ljudskih prava. Grupe koje se zalažu za ljudska prava ukazuju na to da su žene i dalje suočene s diskriminacijom u mnogim aspektima života u kraljevstvu, dok je homoseksualnost i dalje tabu tema.

Ova inicijativa dolazi u kontekstu šireg plana Saudijke Arabije da diversifikuje svoju ekonomiju i smanji zavisnost od nafte. Napor da se stvori bogat sportski kalendar u zemlji ima za cilj privlačenje međunarodnih sportskih događaja i promociju turizma.

I dok je teniski svet podeljen po pitanju održavanja događaja u Saudijskoj Arabiji, najavljuje se da će i ATP i WTA turneje razmotriti mogućnost pomeranja svojih prestižnih turnira u ovo kraljevstvo. Dok se svet tenisa suočava s izazovima i kontroverzama, egzibicioni turnir „Slem od 6 kraljeva“ privući će pažnju širom sveta i nastaviti dijalog o odnosu sporta i politike.