Presudom Vrhovnog suda Brazila predsednik Fudbalske konfederacije je vraćen na funkciju

Presudom Vrhovnog suda Brazila predsednik Fudbalske konfederacije je vraćen na funkciju

Sudija Vrhovnog suda Brazila presudio je u četvrtak da zbačeni predsednik Fudbalske konfederacije zemlje treba da bude vraćen na funkciju.

Sudija Gilmar Mendes poništio je presudu suda u Rio de Žaneiru od 7. decembra kojom je Ednaldo Rodrigues i svi njegovi rukovodioci uklonjeni sa radnih mesta u konfederaciji, poznatoj kao CBF, zbog nepravilnosti u izbornom procesu 2022. godine.

Ovaj potez dolazi četiri dana pre posete rukovodilaca FIFA-e i južnoameričkog fudbalskog tela CONMEBOL kako bi razgovarali o navodnom neopravdanom mešanju treće strane u vrh CBF-a. Upravno telo fudbala je zapretilo da će suspendovati Brazil iz međunarodnih takmičenja zbog toga.

Brazilsko pravosuđe je saopštilo da postoji „očigledan rizik od štete“ ako Brazil bude blokiran da učestvuje u kvalifikacijama za Olimpijske igre u Parizu ovog meseca zbog mešanja. Timovi se moraju predati upravnom telu fudbala do petka, a CBF tek treba da pošalje svoju listu.

Drugih 10 sudija najvišeg brazilskog suda analiziraće Mendesovu preliminarnu odluku kako bi konačnu odluku doneli o datumu koji će biti određen.

Ranije u četvrtak, brazilski državni tužilac Paulo Gonet i kancelarija državnog tužioca javno su pozvali da se Rodrigez vrati na funkciju.

Presudom od četvrtka okončan je period u kojem je CBF predvodio sudski imenovani nadzornik Hoze Perdiz, koji je bio odgovoran za organizovanje novih izbora. Proces je već bio u pokretu sa dva kandidata koji su se nadmetali za podršku lokalnih saveza i klubova da zamene Rodrigesa.

Portparoli Perdiza i Rodrigesa nisu odgovorili na zahtev za komentar Asošiejted presa.

Rodrigez je prvi put preuzeo posao privremenog predsednika 2021. godine nakon što je njegov prethodnik Rožerio Kaboklo suspendovan zbog navodnog seksualnog napada na zaposlenog u CBF-u.

Dok je bio van funkcije, Rodrigez je video da je njegova najveća politička kocka propala. On je više puta rekao da je imao dogovor sa trenerom Real Madrida Karlom Anćelotijem da preuzme Brazil u julu, ali je Italijan 29. decembra objavio da je produžio ugovor sa Madridom do 2026. godine.

Ugovor privremenog selektora Brazila Fernanda Diniza prestaje danima pre ovogodišnjeg Kopa Amerike, koji će se igrati u Sjedinjenim Državama. Diniz trenutno deli svoj reprezentativni posao kao trener pobednika Kopa Libertadores Fluminense.

Rodrigesov mandat traje do 2026. On je još jedan predsednik CBF-a koji se suočava sa pravnim problemima, iako nije umešan u slučajeve korupcije kao prethodnici Rikardo Teišeira, Hoze Marija Marin i Marko Polo del Nero.