Brisel odbija da bude domaćin fudbalske utakmice Belgija-Izrael

Brisel odbija da bude domaćin fudbalske utakmice Belgija-Izrael

Brisel je odbio da bude domaćin predstojeće utakmice Lige nacija između Izraela i Belgije u septembru zbog rizika od demonstracija zbog rata u Gazi, saopštile su u sredu gradske vlasti.

Belgija se nalazi u grupi A2 UEFA Lige nacija zajedno sa Francuskom, Italijom i Izraelom. Grad Brisel dobio je zahtev Kraljevskog belgijskog fudbalskog saveza (KBVB) da bude domaćin domaćeg meča između Belgije i Izraela 6. septembra.

Vlasti Brisela već mesecima pregovaraju sa saveznom vladom, policijskim snagama i KBVB-om da procene mogućnost održavanja takve utakmice na stadionu Kralj Boduen.

Oni su u sredu rekli da „S obzirom na dramatičnu situaciju na Bliskom istoku, Odbor gradonačelnika i odbornika grada Brisela smatra da je nemoguće organizovati utakmicu visokog rizika na svojoj teritoriji“.

„Utakmice Crvenih đavola su uvek bile trenuci jedinstva i zajedništva. Humanitarna i bezbednosna situacija u Gazi i njene posledice primoravaju (grad) da obavesti URBSFA (Belgijski fudbalski savez) da nije moguće organizovati ovaj meč na Stade Roi Baudouin“, izjavio je prvi odbornik Brisela Benoa Helings.

U belgijskoj prestonici od početka rata u Gazi više puta su se održavale antiizraelske i propalestinske demonstracije.

URBSFA je saopštila da bi prihvatila da se utakmica na stadionu Kralj Boduen odigrala iza zatvorenih vrata, ali je duboko žalila što je Brisel uopšte odbio da bude domaćin utakmice.

Savez je saopštio da je u kontaktu sa nekoliko belgijskih gradova i bezbednosnim službama u vezi sa pronalaženjem alternativnog mesta, prema France 24. Grad Luven je navodno već rekao da neće biti domaćin ni meča.

Portparol Izraelskog fudbalskog saveza Šlomi Barzel rekao je za AFP: „Ovo je stvar koja se tiče Belgije, to nije naš problem.

Odluka Brisela usledila je nakon sličnog saopštenja grada Lođa u Poljskoj u ponedeljak, koji je takođe naveo bezbednosnu zabrinutost kada je rekao da neće biti domaćin utakmica za izraelski tim Makabi Haifa za njihove utakmice u trećeligašu UEFA Lige Evrope konferencija.

U međuvremenu, vodeće svetsko fudbalsko telo FIFA muči se da odgovori na palestinski predlog da se Izrael suspenduje iz međunarodnog takmičenja. FIFA je saopštila da joj je potrebna ekspertska analiza o tome da li akcije Izraela krše propise vladajućeg tela. Organizacija je optužena da je brzo delovala kako bi zabranila ruskim timovima da učestvuju u takmičenjima zbog sukoba u Ukrajini.