Skandal u borbi protiv dopinga: Detalji o eksperimentu koji je mogao da pomogne Kamili Valijevoj ostali su neobjavljeni

Skandal u borbi protiv dopinga: Detalji o eksperimentu koji je mogao da pomogne Kamili Valijevoj ostali su neobjavljeni

Novi detalji o slučaju ruske klizačice Kamile Valijeve, koji su izašli u javnost, pokazuju da su informacije o eksperimentu koji je mogao podržati njenu odbranu od kontaminacije ostale neobjavljene. Ovaj eksperiment, sproveden od strane uglednog naučnika, mogao je da pruži ključne informacije za Valijevu, koja je diskvalifikovana sa Zimskih olimpijskih igara 2022. godine zbog pozitivnog testa na zabranjeni lek za srce.

Eksperiment je naručila ruska antidoping agencija (RUSADA), a uključivao je testiranje da li tragovi zabranjenog leka Temozolomida (TMZ) mogu izazvati pozitivan test. Prema izvorima upoznatim sa slučajem, eksperiment je pokazao da je to moguće, što je podržavalo tvrdnje odbrane Valieve da je mogla doći u kontakt sa TMZ-om kroz kontaminirani smoothie pripremljen od strane njenog dede.

Međutim, uprkos ovim saznanjima, informacije o eksperimentu nisu uključene u proces koji je vodio do njene diskvalifikacije. Glavni izvršni direktor Svetske antidoping agencije (VADA) Olivije Nigli poslao je poruku u kojoj je naglasio potrebu da se zaustavi uključivanje rezultata eksperimenta u postupak, što je dovelo do pitanja o etici i pravilima VADA-e.

Nigli je izrazio zabrinutost zbog mogućih posledica uključivanja eksperimenta u odbranu Valieve, sugerišući da bi to moglo predstavljati veliki problem za VADA-u. Kao rezultat toga, detalji eksperimenta nisu objavljeni, a slučaj Valieve je nastavljen bez tih informacija.

Valieva je na kraju bila diskvalifikovana i dobila je četvorogodišnju suspenziju, koja traje do 2025. godine. Slučaj je dodatno komplikuje činjenica da je sličan slučaj u Kini, gde su 23 plivača bili pozitivni na TMZ, ostao nepoznat sve dok nije otkriven ranije ove godine. VADA je bila kritikovana zbog sporog objavljivanja detalja o pozitivnim testovima u ovim slučajevima.

Ovaj slučaj postavlja važna pitanja o transparentnosti i pravičnosti u borbi protiv dopinga, kao i o ulozi i odgovornosti organizacija poput VADA-e u rešavanju sličnih situacija.