Predsednik LaLige: Prekasno je sankcionisati Barsu

Predsednik LaLige: Prekasno je sankcionisati Barsu

Predsednik La Lige Havijer Tebas rekao je da bi bilo prekasno da liga sankcioniše Barselonu zbog plaćanja kompaniji u vlasništvu visokog zvaničnika španskog sudijskog tela, iako bi to moglo biti moguće na „kriminalnom nivou“, prenosi Rojters.

Španski radio Kadena SER saopštio je u sredu da je Barselona izvršila isplate između 2016. i 2018. kompaniji Hozea Marije Enrikeza Negreire, koji je u to vreme bio potpredsednik sudijske komisije španskog fudbalskog saveza.

Španski tužioci rekli su da istražuju oko 1,4 miliona evra (1,49 miliona dolara) uplata koje je izvršila Barselona.

Klub je saopštio da je „angažovao usluge spoljnog konsultanta” koji im je dostavio „tehničke izveštaje u vezi sa profesionalnim suđenjem”.

Barselona je saopštila da je to „uobičajena praksa među profesionalnim fudbalskim klubovima“.

Tebas je u četvrtak rekao da je jasno da usluge „nikada nisu trebalo da budu pružene“, ali da je istekao rok zastarelosti.

„Neće biti moguće da Barselona dobije disciplinske sankcije“, rekao je on. „Prošlo je pet godina i (period za dodelu) ove vrste sankcija ističu posle tri godine.

„Na sportskom nivou to nije moguće, ali može biti na krivičnom nivou. Tužilaštvo ispituje činjenice da bi videlo da li su pojedinci počinili krivično delo nameštanja utakmica.

Kadena SER je citirala Enrikeza Negreiru koji je rekao da je njegov savet bio verbalan i da je uključivao interakciju igrača sa sudijama i da je negirao da je ikada favorizovao Barselonu u bilo kakvim sudijskim odlukama ili sporovima.