Predsednik UEFA: Finale Lige šampiona u SAD je ‘moguće’ u budućnosti

Predsednik UEFA: Finale Lige šampiona u SAD je ‘moguće’ u budućnosti

Finale Lige šampiona moglo bi da se održi u Sjedinjenim Državama u budućnosti, jer evropsko fudbalsko upravno telo nastoji da iskoristi rastuću popularnost ovog sporta u zemlji, rekao je predsednik UEFA Aleksandar Čeferin, prenosi Rojters.

Relativni događaj u evropskom klupskom fudbalu nikada nije održan van kontinenta od početka takmičenja 1955. godine, ali Čeferin je rekao da bi prekid tradicije mogao biti na vidiku jer su se poigravali tom idejom.

„Moguće je. Počeli smo da razgovaramo o tome, ali onda je jedne godine bilo Svetsko prvenstvo, (20)24 evra, ove godine (finale) je u Istanbulu, ’24 je u Londonu i ’25 je u Minhenu i posle to, da vidimo“, rekao je Čeferin podcastu „Muškarci u blejzerima“.

„Fudbal je ovih dana izuzetno popularan u Sjedinjenim Državama… Amerikanci su spremni da plate za najbolje i ništa za manje. Tako da će pratiti evropski fudbal kao što ljubitelji košarke u Evropi prate NBA.

„Ono što me je šokiralo (kod američke publike) je to što je finale Evropskog prvenstva gledalo više ljudi u Sjedinjenim Državama nego finale NBA… Za 30 utakmica Eura gledanost je bila kao gledanost Superboula.

Ovogodišnji Super Bovl privukao je u proseku 113 miliona gledalaca na američkoj televiziji i digitalnim platformama.

Međutim, Čeferin je rekao da je vremenska razlika bila problem, posebno ako bi se igralo popodne na obali Pacifika, gde bi mečevi počeli oko ponoći u Evropi.

Sjedinjene Države će zajedno sa Meksikom i Kanadom biti domaćini Svetskog prvenstva 2026.

Čeferin, slovenački advokat koji je bio predsednik UEFA od 2016. godine, ponovo je izabran bez protivljenja tokom njihovog redovnog kongresa u Lisabonu ranije ovog meseca i služiće četvorogodišnji mandat do 2027. godine.