Predsednik Ferarija podržava Binota, titula 2026

Predsednik Ferarija podržava Binota, titula 2026

Ferari pravi previše grešaka, ali ima „veliko poverenje“ u šefa tima Matiju Binota i biće ponovo šampion Formule jedan do 2026. godine, rekao je u subotu predsednik kompanije Džon Elkan.

Najstariji i najuspešniji tim ovog sporta, jedini prisutan od početka prvenstva 1950. godine, nije osvojio titulu od 2008. godine.

Snažno su počeli ovu sezonu, sa Šarl Leklerom koji je pobedio u dve od prve tri trke, ali su od tada pretrpeli niz strateških grešaka, grešaka vozača i mehaničkih kvarova. Lekler je drugi, ali 109 bodova zaostaje za Maksom Verstapenom iz Red Bula sa sedam preostalih trka. Timski kolega Karlos Sainz je peti i zaostaje za 26 za Monačaninom.

Binoto je bio na udaru medija, a neki su dovodili u pitanje njegovu poziciju, međutim Elkan ga brani uprkos rezultatima i trenutnoj poziciji Ferarija.

„Imamo veliko poverenje u Matiju Binota i cenimo sve što su on i svi naši inženjeri uradili“, rekao je on uoči Ferarijeve domaće VN Italije u Monci.

„Nema sumnje da rad u Maranelu, u garaži, u boksu i za volanom treba da se poboljša. Moramo da nastavimo da napredujemo, a to važi za mehaničare, inženjere, vozače i očigledno, ceo menadžerski tim, uključujući i direktora tima. Poverenje Binotu i njegovom timu bila je ispravna odluka i isplatila se. Zahvaljujući njima smo konkurentni i ponovo pobeđujemo. Ali nisam zadovoljan jer mislim da uvek možemo bolje.“

Elkan je rekao da se pouzdanost može poboljšati i da je optimista za budućnost.

„Zato verujem da će Ferari pre 2026. ponovo osvojiti konstruktorske i vozačke titule, sa Šarlom Leklerom na pol poziciji“, rekao je on.

Elkan je izvršni direktor holding kompanije Ekor porodice Anjeli, koja takođe kontroliše Juventus iz Serije A.

Italijanska ekipa je ove nedelje započela svoju kampanju u Ligi šampiona porazom od Pari Sen Žermena od 2-1, ali Elkan je podržao trenera Masimilijana Alegrija da ponovo pobedi.

„Juve prolazi kroz novi ciklus kao što se dešavalo mnogo puta u vekovnoj istoriji koji vezuje moju porodicu za belo-crnu majicu“, rekao je on.

Tim se mnogo promenio, a kao trener Alegri dobro poznaje klub i njegov karakterističan duh upornosti i snage.