Martinez uoči meča sa Slovenijom: Poštovanje prema autsajderima ključ za uspeh

Martinez uoči meča sa Slovenijom: Poštovanje prema autsajderima ključ za uspeh

Selektor portugalske fudbalske reprezentacije Roberto Martinez naglasio je važnost poštovanja prema autsajderima uoči utakmice osmine finala Evropskog prvenstva protiv Slovenije, prisetivši se poraza njegovog tima od istog protivnika u prijateljskoj utakmici u martu.

Portugal je već pretrpeo poraz od Gruzije sa 2-0 u grupnoj fazi Eura 2024, a Martinez je istakao da su svi timovi na turniru sposobni za iznenađenja. „Svi timovi ovde imaju mnogo ličnosti. Veruju da mogu da pobede,” rekao je Martinez, naglašavajući snagu i organizaciju slovenačkog tima.

Portugal, koji je bio šampion Evrope 2016. godine i još uvek se oslanja na veterane Kristijana Ronalda i Pepea, ulazi u meč kao veliki favorit. Ipak, Slovenija, koja po prvi put učestvuje u eliminacionoj fazi na velikom turniru, nije tim koji se sme potceniti.

„To je istorijski trenutak za slovenački fudbal“, rekao je Martinez, hvaleći svog kolegu Matjaža Keka i naglašavajući njihov timski duh i brzinu u napadima. Posebno je istakao napadače Andraža Šporara i Benjamina Šeška kao ključne igrače slovenačkog tima.

Kek je uzvratio poštovanjem prema Martinezu, opisujući ga kao „džentlmena“ i pohvalivši njegov rad sa portugalskom reprezentacijom.

Meč će verovatno pratiti obrazac sa Portugalom koji vodi u posedu lopte, dok Slovenija igra na brzinu i efikasnost. Portugalski vezista Bruno Fernandeš istakao je da će strpljenje biti ključno za pobedu nad slovenačkim golmanom Janom Oblakom, kojeg je opisao kao jednog od najboljih na svetu.

„Znamo da ih moramo umoriti, naterati da trče okolo“, rekao je Fernandeš. „Ako to ne možemo da uradimo iznutra, uradićemo to spolja i koristićemo krila.“

Pobednik u ponedeljak u Frankfurtu igraće protiv Francuske ili Belgije u petak u Hamburgu, što predstavlja još jedan veliki izazov na putu do finala.