Ponuda Katara za Mančester junajted potvrđena na dan krajnjeg roka

Ponuda Katara za Mančester junajted potvrđena na dan krajnjeg roka

Ponuda iz Katara za Mančester junajted potvrđena je u petak, a šeik Džasim Bin Hamad Al Tani je obećao da će legendarni fudbalski tim osloboditi dugova i vratiti mu nekadašnju slavu, prenosi AP.

Šeik Džasim je predsednik KIB-a, jedne od vodećih katarskih banaka, i podneo je 100% ponudu za otkup sadašnjih vlasnika porodice Glejzer.

„Ponuda će biti potpuno oslobođena dugova preko Nine Tvo fondacije šeika Jasima, koja će nastojati da investira u fudbalske timove, trening centar, stadion i širu infrastrukturu, iskustvo navijača i zajednice koje klub podržava“, navodi se u saopštenju.

„Vizija ponude je da fudbalski klub Mančester junajted bude poznat po fudbalskoj izvrsnosti i da se smatra najvećim fudbalskim klubom na svetu.

Nije pominjano kakva će biti ponuda.

Petak je poslednji dan za ozbiljne kandidate da istupe u trci za kupovinu Junajteda.

Nakon meseci spekulacija i skokovitih cena akcija, početne ponude treba da budu predstavljene trgovačkoj banci Raine Group, koja se bavi prodajom jednog od najpoznatijih fudbalskih timova na svetu.

Do kraja dana, Glejzersi će imati predstavu o tome koliko mogu da očekuju da zarade na klubu koji su kupili za oko 1,4 milijarde dolara 2005. godine.

Sada se procenjuje da će cena dostići čak 6 milijardi dolara, a prijavljeno interesovanje iz Saudijske Arabije vidi da njena vrednost naglo raste kako se približava rok za podnošenje ponuda.

Dok je petak opisan kao meki rok, Rejn i Glejzeri će imati jasniju sliku o potencijalnim kupcima pre nego što pređu na sledeću fazu procesa. Saopštenje šeika Džasima dolazi nakon rastućih spekulacija o interesovanju gasom i naftom bogatog Katara.

Ranije je samo britanski milijarder Jim Ratcliffe javno potvrdio svoju nameru da se kandiduje za klub za koji je navijao od detinjstva.

Zajedno sa Katarom i prijavljenim interesovanjem iz Saudijske Arabije, i dalje se šuška da bi Ilon Musk mogao biti među potencijalnim kupcima iz Sjedinjenih Država.

Ratcliffe, vlasnik petrohemijskog giganta INEOS-a, najavio je svoju nameru da podnese ponudu prošlog meseca. To je promena u strategiji od prošle godine kada je u poslednjem trenutku pokrenuo ponudu za Čelsi, ali nije razmatran jer je propustio rok koji je Rejn odredio, koji je takođe vodio tu prodaju.

Retklif, koji je trenutno vlasnik francuskog kluba Nica, rekao je prošle godine da nije zainteresovan za još jednu ponudu za klub iz Premijer lige nakon što je propustio Čelsi i dobio malo ohrabrenja od Glejzersa za Junajted. Ali on bi bio popularan izbor među navijačima zbog svoje dugogodišnje podrške klubu.

Nekoliko Amerikanaca se prošle godine nadmetalo za kupovinu Čelsija, a Tod Boehli i Clearlake Capital su na kraju platili 3 milijarde dolara za londonski klub. Suparničke ponude stigle su od vlasnika Čikago Kabsa, porodice Ricketts, suvlasnika Boston Seltiksa Stiva Paljuke i vlasnika Njujork Džetsa Vudija Džonsona.

Nikakve američke ponude za Junajted nisu objavljene u javnosti, osim ako ne uzmete u obzir tviter post od Maska.

Izvršni direktor Tesle, Tvitera i SpaceX-a je prošlog avgusta napisao „Kupujem Mančester junajted, dobrodošli”. I iako je tada istakao da je to „dugogodišnja šala na Tviteru“, glasine o ponudi nisu nestale.