Pogačar daje gas dok se duel sa Vingegaardom nazire na Turu

Pogačar daje gas dok se duel sa Vingegaardom nazire na Turu

Ako je bilo ikakvih nedoumica u pogledu forme Tadeja Pogačara za ulazak na ovogodišnji Tur de Frans, dvostruki šampion ih je sa stilom raspršio na uvodnoj fazi dok je dao gas u prvoj brutalnoj fazi uspona trke u subotu.

Ovaj 24-godišnji Slovenac učestvovao je u svojoj prvoj etapnoj trci otkako je prošlog aprila slomio zglob na tri mesta i pokazao sjajne noge na dva kilometra Cote de Pike, raznevši peloton uz pomoć svojih saigrača iz UAE Emiratesa.

Pogačar, koji je prošle godine napukao pod stalnim pritiskom Jumbo-Visma tima Jonasa Vingegaarda u alpskoj etapi i morao da se zadovolji drugim ukupnim brojem, već je signalizirao svoju nameru – ići će na ubistvo kad god mu se pruži prilika.

Ubrzao je 500 metara od vrha Obale Pike, a pratili su ga samo branilac titule Vingegaard i Francuz Viktor Lafaj, u znaku da će bitka za titulu ponovo biti dvočlana.

Dvojica kandidata za podijum su već van borbe pošto je Enrik Mas ispao iz trke, a Ričard Karapaz, koji je učestvovao u istom incidentu pri spuštanju, pretrpeo je veliki udarac i završio je sa više od 15 minuta van tempa.

Većina ostalih vrhunskih topova napravila je spoj sa Pogačarom i Vingegaardom tek nakon što su oba usporila tempo na vrhu brda pre spuštanja u Bilbao.

„Osećao sam se dobro, motor je upaljen“, rekao je Pogačar.

„Poslednji uspon je bio zaista težak, ali ništa drugo nisam mogao da uradim. Takva je bila taktika, izvođenje je bilo savršeno, bili smo puni gasa u usponu“, dodao je Slovenac.

Podigao je ruke u znak slavlja nakon što je britanski timski kolega Adam Jejts osvojio etapu i preuzeo prvu žutu majicu nakon napada u završnom spustu.

„Kada smo bili na vrhu, svi su bili umorni i bilo je savršeno da Adams iskoristi priliku.“

Pogačar je zauzeo treće mesto i bonus od četiri sekunde koji ide uz njega, dok je Vingegaard završio na devetom mestu, takođe 12 sekundi manje od tempa.

U Jejtsu, Pogačar je možda našao savršenog poručnika u svojoj kampanji za treću titulu – vozača koji bi bio lider u skoro svakom drugom timu.

„Ako mogu da izazovem malo pokolja…“, rekao je Jejts na konferenciji za novinare, ukazujući da oseća da može.