FIFA-ina direktorka za ženski fudbal naglašava potrebu za nacionalnom podrškom timovima

FIFA-ina direktorka za ženski fudbal naglašava potrebu za nacionalnom podrškom timovima

Sarai Bareman, direktorka FIFA za ženski fudbal, istakla je u sredu važnost pružanja odgovarajuće podrške nacionalnim ženskim fudbalskim timovima kako bi mogli da ostvare svoj puni potencijal. Ovo dolazi nakon što su brojni timovi koji su učestvovali na Svetskom prvenstvu za žene u Australiji i Novom Zelandu bili u sporovima sa svojim nacionalnim savezima, što je uticalo na pripreme za turnir.

Konkretno, Engleska je rešila spor oko bonusa za plasman u finale, dok su Kanada i Nigerija takođe dugo bili u sporovima sa svojim savezima. Jamajka je, čak, morala samostalno prikupljati sredstva za pripreme pre nego što su otputovali na turnir. Španija je takođe suočila s dugotrajnim sporom između saveza i trenera, što je kulminiralo kontroverznom situacijom na ceremoniji dodele medalja.

Bareman, bivša fudbalerka iz Samoe, naglasila je da igračice neće dostići svoj puni potencijal ako ne dobiju podršku nacionalnih saveza i klubova tokom cele godine. Ona je pozvala nacionalne saveze i klubove da stvore okruženje i podršku potrebne za profesionalno bavljenje sportom.

Na ovom Svetskom prvenstvu, FIFA je izjednačila nivoe podrške i usluga za igračice sa onima koje uživaju muški timovi. Ova inicijativa, zajedno sa proširenjem broja timova sa 24 na 32, rezultirala je rekordnim brojem gledalaca i prihodom od preko 570 miliona dolara.

Iako je FIFA povećala nagradni fond za Svetsko prvenstvo za žene na 152 miliona dolara, to je još uvek daleko manje od nagradnog fonda za muškarce na Svetskom prvenstvu. Bareman je istakla izazove u balansiranju rasta igre u manje razvijenim zemljama sa lošim upravljanjem i potrebom za podrškom najbolje rangiranim nacijama.

U skladu sa tim, Bareman je naglasila da je potrebno jačati administrativne strukture fudbala u razvoju kako bi se osiguralo da se talenat i strast na terenu adekvatno podrže.