Tadej Pogačar odustao je od drumske trke na Olimpijskim igrama u Parizu zbog umora

Tadej Pogačar odustao je od drumske trke na Olimpijskim igrama u Parizu zbog umora

Trostruki pobednik Tur de Fransa Tadej Pogačar odustao je od drumske trke na Olimpijskim igrama u Parizu u ponedeljak kasno, dan pošto je postao prvi vozač koji je osvojio Tur i Điro d’Italiju u istoj sezoni u skoro tri decenija.

Slovenački olimpijski tim saopštio je da se Pogačar povukao sa trke 3. avgusta zbog umora. Njegov profesionalni saigrač, Domen Novak, zameniće ga umesto Primoža Roglića, branioca zlatne medalje na Olimpijskim igrama na hronometar, koji je izostavljen iz privremenog sastava nacije i verovatno se još uvek oporavlja od nesreće koja ga je izbacila sa Tura.

„Nažalost, Tadej Pogačar neće biti među (vozačima u Parizu)“, navodi se u saopštenju slovenačkog tima. „Njega će zameniti reprezentativni kolega Domen Novak. Domenu želimo sve najbolje i uspeh.”

Novaku će se u slovenačkoj postavi pridružiti Jan Tratnik, Matej Mohorič i Luka Mezgec.

„Još jednom“, saopštio je tim Slovenije, „čestitamo pobedniku Tur de Fransa na trećoj pobedi u najprestižnijoj svetskoj biciklističkoj trci i nadamo se da se dobro odmorio i da se pripremi za sledeće trke“.

25-godišnji Pogačar je već rekao da se neće takmičiti na Vuelta a Espani u avgustu, trećem od tri Grand Toura. Umesto toga, očekuje se da će se oporaviti uoči svetskog prvenstva u septembru u Švajcarskoj.

Olimpijske igre u Parizu

Očekivalo se da će se Pogačar boriti protiv dvostrukog pobednika Jonasa Vingegaarda sve do Nice, gde je tronedeljna turneja završena u nedelju, a ne uobičajenim finišom na Jelisejskim poljima zbog Igara u Parizu. Umesto toga, navukao je žutu majicu lidera nakon pobede u četvrtoj fazi do Valloire i nikada nije dozvolio da mu najveći rivali priđu ni blizu do kraja puta.

Pogačar je završio svoju dominaciju pobedom u vožnji na hronometar u nedelju za svoju 17. pobedu u etapi u karijeri. Završio je više od šest minuta ispred Vingegaarda ukupno i više od devet ispred trećeplasiranog Remka Evenepoela, jednog od olimpijskih favorita.

To je učinilo Pogačara prvim vozačem od Marka Pantanija 1998. koji je osvojio Điro i Tur u istoj godini.

„Pobediti i jedno i drugo je još jedan nivo iznad“, rekao je Pogačar posle finiša u nedelju. „Ovo je prva Grand Tour na kojoj sam svaki dan bio potpuno siguran. Čak se i na Điru sećam da sam imao jedan loš dan. Ove godine, turneja je bila neverovatna.

„Super sam srećan“, dodao je. „Ne mogu da opišem koliko sam srećan posle dve teške godine na Tur de Fransu.