PGA Tour produžava pregovore sa saudijskim podržavaocima LIV Golfa za novi komercijalni ugovor

PGA Tour produžava pregovore sa saudijskim podržavaocima LIV Golfa za novi komercijalni ugovor

PGA Tour je odlučila produžiti pregovore sa saudijskim podržavaocima LIV Golfa i razmatra novi komercijalni ugovor koji bi uključivao američku investicionu grupu i evropsku turneju. Komesar Džej Monahan je obavestio igrače o ovom potezu samo sedam sati pre isteka roka za finalizaciju dogovora koji je postavljen u okvirnom sporazumu od 6. juna.

Upravni odbor PGA Tour-a je pre tri nedelje jednoglasno podržao pregovore sa Strategic Sports Group (SSG), konzorcijumom vlasnika profesionalnih sportskih timova na čelu sa Fenvai Sports Group. Monahan je izjavio da su postignuti „značajan napredak“ sa SSG-om, te da su sada fokusirani na finalizaciju uslova i nacrta neophodnih dokumenata.

Pregovori sa Fondom za javna ulaganja Saudijske Arabije (PIF) i evropskom turnejom takođe su u toku. Monahan je opisao razgovore sa PIF-om kao „aktivne i produktivne“. Cilj za 2024. godinu je postizanje sporazuma sa SSG-om, PIF-om i evropskom turnejom kako bi postali manjinski suinvestitori u profitnu PGA Tour Enterprises.

Planirano je da guverner PIF-a Iasir Al-Rumaiian dobije mesto u odboru PGA Tour-a. Sporazum takođe uključuje „objektivnu, empirijski vođenu procenu“ LIV Golfa, razmatranje mogućnosti integrisanja timskog golfa u PGA Tour i evropsku turneju, kao i pravedan proces za igrače LIV Golfa koji žele da se vrate na PGA Tour ili evropsku turneju.

Sezona PGA Tour-a počinje u četvrtak u The Sentri na Mauiju, dok LIV Golf najavljuje svoj raspored za 2024. godinu sa torbicama od 20 miliona dolara, počevši prve nedelje februara.