Peleovi saigrači sećaju se ‘igrača sa druge planete’

Peleovi saigrači sećaju se ‘igrača sa druge planete’

SAO PAULO – Neki od bivših saigrača brazilske fudbalske legende Pelea sećali su ga se u petak kao najvećeg igrača svih vremena, dok su oplakivali njegovu smrt i slavili njegovo nasleđe, prenosi Rojters.

Gerson i Pepe, koji su igrali sa Peleom u timovima Brazila koji su osvajali Svetsko prvenstvo, opisali su jedinog čoveka koji je osvojio tri trofeja na Svetskom prvenstvu kao igrač sa druge planete, koji je takođe bio sjajan momak van terena.

Pele, čije je puno ime bilo Edson Arantes do Nasimento, preminuo je u četvrtak u 15.27 časova. po lokalnom vremenu (18:27 GMT) zbog višestrukih otkaza organa koji su rezultat napredovanja raka debelog creva, prema bolnici Albert Ajnštajn u Sao Paulu. Imao je 82 godine.

Brazil je proglasio trodnevnu žalost zbog njegove smrti, a globalni lideri, navijači i prijatelji odaju poštu sportskoj ikoni.

Gerson, koji je zajedno sa Peleom osvojio Svetsko prvenstvo 1970. sa Brazilom, rekao je Rojtersu u intervjuu iz svog doma u Niteroju, u Rio de Žaneiru, da je igranje sa njim „značilo da će pobeda doći.

„Bio je najbolji, kralj fudbala. Edson Arantes do Nasimento je umro, ali Pele je večan“, rekao je 81-godišnji Gerson. I on i Pele postigli su gol u finalu 1970. godine, kada je Brazil pobedio Italiju sa 4-1 i osvojio svoju treću svetsku titulu.

Hose Masija, zvani Pepe, učestvovao je na prethodna dva turnira 1958. i 1962. godine, a igrao je i sa Peleom za klub Santos. Pohvalio je svog bivšeg saigrača kao jedinstvenog, čije se veštine više nikada neće videti.

„Šalim se da je njegova majka bacila formulu kojom ga je stvorila. Nikada neće postojati neko kao on“, rekao je Pepe (87) u intervjuu u svom domu u Sokoru, malom gradu u blizini Sao Paula.

„Lionel Mesi, Kristijano Ronaldo, Nejmar, Maradona su svi izuzetni, divni igrači, ali su ljudi. Pele nije bio čovek, došao je sa Saturna.“

Gerson je otišao dalje: „Da li postoji neko mesto dalje od Saturna?“ pitao se. „Ako jeste, otuda je došao“.