UEFA istraga zbog sumnjivog ishoda utakmice Javor Matis – OFK Železničar

UEFA istraga zbog sumnjivog ishoda utakmice Javor Matis – OFK Železničar

Dok je srpskog fudbala, nema odmora. UEFA radari upisuju prekovremene sate i tokom majskih dana. Nakon što je već pet prvoligaških utakmica bilo pod istragom, sada su stigle dojave o sumnjivom ishodu superligaškog meča.

Utakmica 37. kola Mocart bet Super lige između Javor Matisa i OFK Železničara označena je kao sumnjiva, posebno njen konačan ishod – remi! Sport klub je još u četvrtak dobio informacije da je ka Beogradu upućen dopis o povećanom interesovanju za klađenje na utakmicu poslednjeg superligaškog vikenda. Najveći broj uplata odnosio se na prognozu remija, a meč je završen rezultatom 1:1, što je odmah pokrenulo istragu disciplinskog inspektora Fudbalskog saveza Srbije.

Prema dostupnim informacijama, materijal i izveštaji o uplatama za ovu utakmicu, označenu kao „derbi začelja“, nalaze se kod Bogdana Đurđevića, oficira za integritet. Đurđević bi trebalo da predmet prosledi članovima Disciplinske i etičke komisije, na čijem čelu je Ivan Nikolić. Komisija već ima hrpu izveštaja o sumnjivim utakmicama Prve lige, pa će postupak za ovu utakmicu iz Ivanjice možda potrajati.

Slučaj sumnjive utakmice Javor Matis – OFK Železničar (1:1) je delikatniji od prethodnih. Pobeda Novog Pazara nad niškim Radničkim značila je da su Ivanjičanima tri boda garantovala opstanak, dok je Pančevačkom timu bio dovoljan remi za baraž. Posebno zainteresovana strana za ishod utakmice bio je Voždovac, jer bi pobeda Javor Matisa ostavila Beograđane u elitnom rangu.

Navodno, UEFA sumnja u dogovor oba tima, te su pod istragom i Javor Matis i Železničar. Disciplinska i etička komisija FSS rešavaće sumnjive utakmice u narednim danima, uključujući i mečeve Prve lige kao što su Tekstilac – Mladost GAT, Tekstilac – OFK Vršac, GFK Dubočica – Mladost GAT i GFK Dubočica – OFK Vršac.

Podsećanja radi, u februaru je novobeogradski Radnički kažnjen oduzimanjem šest bodova zbog nameštanja utakmice sa Tekstilcem (0:5).

Dok traju istrage i rasprave, srpski fudbal se suočava sa ozbiljnim izazovima u borbi protiv korupcije i nameštanja utakmica. Odluke koje slede biće ključne za budućnost i integritet sporta u zemlji.