Ožalošćeni Voriorsi odaju počast preminulom treneru Dejanu Milojeviću

Ožalošćeni Voriorsi odaju počast preminulom treneru Dejanu Milojeviću

Pre nego što su se Golden State Warriors u ponedeljak vratili treninzima posle duže pauze zbog tugovanja, okupili su se da gledaju omaž širom sveta u Srbiji, gde su dva tima u Beogradu proslavila voljenog bivšeg trenera i igrača Dejana Milojevića.

Pomoćni trener Warriorsa preminuo je prošle srede u Salt Lake Cityju u 46. godini nakon što je pretrpeo srčani udar na večeri tima prethodne noći.

„To je prilično strašna stvar za svedočiti“, rekao je emotivni trener Steve Kerr u Chase centru.

Kerr je procenio da je četiri ili pet igrača bilo u restoranu i da je on bio tamo zajedno sa ostalim trenerima i osobljem. On je pohvalio potpredsednika za zdravlje i performanse igrača Rika Celebrinija za njegovu smirenost, brigu i profesionalizam tokom incidenta.

„Svi u našem timu, svi u našoj organizaciji su traumatizovani“, rekao je Kerr. „Deo života je da doživite gubitak. Svako će doživeti gubitak u nekom trenutku svog života. Ali to se ne dešava često pred vama. To se ne dešava često nekome sa decom i ne dešava se često tamo gde je to neko ko je toliko voljen širom sveta. Dakle, sve što se dogodilo u poslednjih pet dana bilo je jednostavno uznemirujuće, neverovatno emotivno, snažno i više od svega srceparajuće.“

Sa Milojevićem je posebno blisko sarađivao Kevon Looney.

„Bilo je teško. Samo pokušavam da budem u blizini svoje porodice i saigrača što je više moguće, samo ga se sećam, pričam priče o njemu, takve stvari“, rekao je Looney. „Ne pokušavam da pobegnem od toga, već pokušavam da to prihvatim i pričam o njemu i kroz šta prolazim sa ljudima koji su mi bliski.“

Osvrćući se na trenerovu porodicu, Kerr je ponovio da Warriorsi „tuguju sa i za Natašom, Mašom i Nikolom jer su svi naši životi pogođeni ovim. Njihovi životi su zauvek pogođeni dramatično više nego bilo čije, a to nije lako obraditi.“

Dario Šarić je odigrao ključnu ulogu u podršci porodici, rekao je Kerr, a Milojević je pomogao da utiče na odluku napadača da potpiše sa Warriorsima.

Kerr je u ponedeljak nosio crnu majicu „BRATE” sa Milojevićevim inicijalima DJ u srcu.

Ekipa je saznala nešto više o tome koliko je njihov dragi „Deki“ značio u domovini u njegovoj rodnoj Srbiji.

Dirljiva počast došla je pre nego što je njegov bivši tim Partizan ugostio klub koji je trenirao i pomogao da se napravi 11 NBA draftova, Mega. Međugradski rivali igraju samo dva puta godišnje tokom regularne sezone ABA lige, tako da je tajming bio zaista izvanredan.

Ceremonija je trajala oko 10 minuta i uključivala je video snimke Milojevića kao igrača i trenera, njegov 13. dres na jednoj stolici klupe i duge ovacije oba tima i publiku. Navijači u crnim majicama sa Dekijevim likom napred i imenom pozadi skandirali su njegovo prezime iznova i iznova više od tri minuta dok su pljeskali dok je njegova velika slika podignuta na tribinama. Trenutak ćutanja prethodio je dojavi pošto su se starteri oba tima okupili na sredini terena.

„Trebao nam je sat vremena da obradimo emocije onoga što smo gledali i šta naši momci osećaju dok se prvi put vraćaju na teren bez Dekija na trening“, rekao je Kerr.

Kerr je primetio da je prošle nedelje — 18. januara — obeleženo 40 godina od ubistva njegovog oca Malkolma dok je bio predsednik Američkog univerziteta u Bejrutu.

Sada, Kerr zna, mora da se vrati vođenju tima za utakmice.

Utakmice Golden Stejta u sredu na Jazzu i petak kod kuće protiv Dalasa su odložene, a Kerr je zahvalio NBA i tim timovima na pažljivoj pažnji što su dozvolili Warriorsima da prebrode šok i tugu iako to komplikuje raspored s obzirom da utakmice moraju da se naprave gore kasnije.

„Nema šanse da je bilo ko od nas izašao na teren i odigrao košarkašku utakmicu u sredu ili petak“, rekao je Kerr. „… Zato želim da se zahvalim svima. Takođe želim da se zahvalim Univerzitetu u Juti. Svaka osoba na koju smo naišli te noći, noći Dekijevog srčanog udara, bila je prosto neverovatna. Briga koju su pružili Dekiju i svima nama je bila neverovatna i ako neko od njihovog osoblja gleda, želim da vam kažem iskreno hvala. Bili su izuzetni.”

Warriorsi se još uvek sastajali u ponedeljak kako bi finalizirali detalje o tome kako će odati počast Milojeviću u sredu uveče protiv Atlante.

„Sreda će biti neverovatno emotivna za naše igrače, za našu organizaciju, za naše navijače, za Dekijevu porodicu. Ne postoji priručnik za ovo“, rekao je Kerr. „Počastićemo Dekija na najbolji način na koji znamo u sredu uveče. Bićemo tu da odigramo košarkašku utakmicu. Pronaći ćemo način da tugujemo i tugujemo i sviramo sve u isto veče.”