Osaka nagoveštava prevrtanje Vimbldona u vezi sa rangiranjem

Osaka nagoveštava prevrtanje Vimbldona u vezi sa rangiranjem

Četvorostruka kraljica grend slema sugerisala je da razmišlja da se povuče sa travnate površine.

Japanska teniska asica Naomi Osaka odbila je da potvrdi da li će se takmičiti na ovogodišnjem Vimbldonu nakon što su ATP i VTA ove godine oduzele poene na rang listi, nakon odluke All England Cluba da zabrani takmičenje igračima iz Rusije i Belorusije.

Godišnja izložba na travi, koja je treći grend slem u godini, zapravo je promenjena u egzibicioni turnir nakon što je doneta odluka da se ne dodeljuju bodovi za rangiranje za događaj – uglavnom zbog zabrinutosti da će puno igrača biti t imati pravo da se takmiči.

Odluka je, međutim, imala negativne efekte. Nekoliko vrhunskih zvezda ovog sporta izgleda da će pasti na rang listi, bez obzira na njihove nastupe u Londonu, jer će to značiti da neće moći da brane bodove na rang listi osvojene na prošlogodišnjem turniru.

Ironično, ovo će verovatno značiti da bi Rus Daniil Medvedev mogao da se vrati na vrh muške rang-liste, a da ne pogodi loptu na Vimbldonu – čak i ako prošlogodišnji pobednik (i trenutno prvoplasirani igrač) Novak Đoković ponovi svoju pobedu ovog leta.

Furor se, međutim, i dalje oseća na periferiji sporta.

Naomi Osaka, koja tradicionalno nije imala veliki uspeh na Vimbldonu, nagovestila je da bi mogla da odustane od turnira zbog rangiranja.

„Namera ove mere je bila dobra, ali izvršenje je svuda na mestu“, rekla je Osaka nakon što je u ponedeljak napustila Otvoreno prvenstvo Francuske u prvom kolu.

„Osećam se kao da igram na Vimbldonu bez poena, to je više kao egzibicija. Znam da ovo nije istina, zar ne? Ali moj mozak se tako oseća. Kad god pomislim da je nešto kao izložba, jednostavno ne mogu 100%.

„Još nisam ni doneo odluku, ali više naginjem tome da ne igram s obzirom na trenutne okolnosti.

Osaka je bila odsutna sa prošlogodišnjeg Vimbldona nakon što je uzela nekoliko pauza u tenisu u pokušaju da zaštiti svoje mentalno zdravlje, i kaže da je zbog tekuće sage oko ovogodišnjeg turnira nije sigurna kako da nastavi.

„Rekao bih da ta odluka na neki način utiče na moj mentalitet koji ide u travu. Nisam 100% siguran da li ću ići tamo“, rekao je Osaka.

„Voleo bih da odem samo da steknem malo iskustva na travnatom terenu, ali u isto vreme sam tip igrača koji se motiviše gledajući kako moj plasman raste.“

Međutim, Osakin stav ne mora nužno da odražava većina njenih vršnjaka.

Poljakinja Iga Sviatek rekla je da će događaj zadržati svoj integritet, sa ili bez dodeljivanja bodova za rangiranje.

„Za mene je to Vimbldon. To je jedan od najvažnijih turnira u sezoni. Dobro sam da igram bez poena.

„Ali rat je u toku. Tako da na to gledam više na taj način nego na ono što će se desiti na rang listi.”

Međutim, jedan igrač koji je naizgled potvrdio da neće učestvovati na Vimbldonu je Francuz Lukas Puj, koji je rekao da odluka da se uklone bodovi na rang listi čini događaj daleko manje atraktivnim za buduće igrače.

„Razumem frustraciju ruskih igrača i njihovu nepravdu, znam da nemaju nikakve veze sa tim, ali sada je nepravda za 240 igrača umesto 12“, rekao je bivši polufinalista Australijan opena.

„Ne možemo svi da platimo posledice. Ne znam kako će igrači reagovati.“

„Znam da to nikada nije bila jednoglasna odluka. Ne znamo ni da li je bilo glasanja. U svakom slučaju, svi igrači sa kojima sam razgovarao su protiv toga.“