Organizatori Olimpijskih igara u Parizu kažu da su plivački događaji i dalje planirani za Senu nakon obilnih kiša

Organizatori Olimpijskih igara u Parizu kažu da su plivački događaji i dalje planirani za Senu nakon obilnih kiša

Uprkos komplikacijama nedavne jake kiše, plivanje u reci Seni je i dalje plan na Olimpijskim igrama u Parizu nakon ulaganja od 1,5 milijardi dolara za poboljšanje kvaliteta vode.

„Nema razloga za sumnju“, rekao je izvršni direktor Međunarodnog olimpijskog komiteta Kristof Dubi u četvrtak na onlajn brifingu nakon saslušanja gradskih zvaničnika i organizatora Letnjih igara. „Uvereni smo da ćemo ovog leta plivati u Seni.

Planirano je da maratonci i triatlonci zarone u očišćene vode nakon Olimpijskih igara otvorenih 26. jula.

Francuski predsednik Emanuel Makron i gradonačelnica Pariza An Idalgo obećali su da će se okupati i pokazati svojim građanima i gostujućim sportistima da je sve u redu.

Ključ za čišćenje je kopanje ogromnog rezervoara pored železničke stanice Austerlic kako bi se prikupio višak kišnice i sprečio ulazak otpada napunjenog bakterijama u reku.

Obilne kiše koje su preplavile staru kanalizaciju u Parizu sprečile su održavanje nekih test takmičenja za Olimpijske igre prošlog avgusta.

Ni organizatori ovog leta nisu imali sreće sa vremenom.

Ti pljuskovi su zakomplikovali pitanje, priznao je Dubi, iako je rekao da je ažuriranje u četvrtak „veoma umirujuće“.

U drugim vestima sa Olimpijskih igara u Parizu — od pre 124 godine — MOK je Francuskoj dodelio dodatnu medalju u četvrtak sa Letnjih igara 1900. i uzeo je od Britanije.

Srebrna medalja koju je osvojio Lojd Hildebrand u muškoj vožnji biciklom na 25 kilometara sada je pripisana Francuskoj jer je, odlučio je Izvršni odbor MOK-a, „iako je Hildebrand bio britanski državljanin, rođen je i odrastao u Francuskoj, i takmičio se za Francuza klub pre i posle Pariza 1900.”