Serđo Perez i Maks Ferštapen pozivaju na poštovanje i jedinstvo na Velikoj nagradi Meksika

Serđo Perez i Maks Ferštapen pozivaju na poštovanje i jedinstvo na Velikoj nagradi Meksika

Meksikanski vozač Formule 1, Serđo Perez, uputio je emotivan apel svojim vernim meksičkim navijačima pred Veliku nagradu Meksika, pozivajući ih da šalju snažnu poruku svetu na ovom trkačkom spektaklu i iskažu poštovanje prema svojim rivalima iz Formule 1, uključujući i svog cenjenog timskog kolegu iz Red Bull Racing-a, Maksa Ferštapena.

Perez je istakao slogan lokalne kampanje #racepect i naglasio da je od suštinskog značaja da sve što se dešava na stazi ostane unutar okvira sportskog takmičenja. Na konferenciji za medije održanoj na Autodromu Hermanos Rodrigez, Perez je izrazio duboko uverenje u važnost očuvanja sportskog duha i poštovanja među vozačima, bez obzira na tenziju rivalstva.

„Mislim da je važno da ovom porukom skrenemo pažnju na važnost poštovanja jer mediji često tendenciozno stvaraju rivalstva među vozačima van staze“, naglasio je Perez pred novinarima. „Mi smo deo sjajnog sporta koji je uzor mnogim mladim generacijama, i treba da se usredsredimo isključivo na sportski aspekt.“

Maks Ferštapen, trenutni svetski šampion Formule 1, izneo je svoje mišljenje o dočeku u Meksiku i naglasio da je do sada doživeo izvanrednu dobrodošlicu. Takođe, Ferštapen je podržao Perezov apel za poštovanjem i zajedništvom među navijačima i vozačima, ukazujući na važnost sportivnog fer-pleja.

Ova Velika nagrada Meksika postavlja se kao ključna zbog spekulacija u vezi sa budućnošću Sergia Pereza u Red Bull Racing timu, uz brojne pitanja kako će njegova sezona uticati na njegov status u ekipi. Ferštapen je do sada ostvario većinu pobeda i osvojio svoju treću titulu vozača u Japanu prošlog meseca, dok je Perez suočavao sa izazovima.

Trka u Meksiku privlači posebnu pažnju jer je Ferštapen izviždan nakon svoje pobede u Teksasu prošlog vikenda, dok su neki meksički navijači pružali podršku Perezu i njegovom rivalu Luisu Hamiltonu, sedmostrukom svetskom šampionu.

Organizatori Velike nagrade Meksika ranije su osudili komentare Helmuta Marka, austrijskog konsultanta u motorsportu Red Bull Racing-a, koji je neadekvatno povezao Perezovu formu sa etničkom pripadnošću i nazvao ga „Južnoamerikancem“. Oni su apelovali za ujedinjenje i poštovanje u Formuli 1, promovišući zdravu konkurenciju na i van staze.

Ferštapen i Perez zajedno ističu važnost podrške svojim omiljenim vozačima, ali takođe pozivaju na poštovanje prema svim učesnicima trke, posebno tokom svečanih trenutaka na podijumu i izvođenja nacionalne himne, kako bi se sačuvala sportska etika i dostojanstvo Formule 1.