Olimpijski komitet Kube zahteva hitno isključenje jednog sportiste iz izbegličkog tima

Olimpijski komitet Kube zahteva hitno isključenje jednog sportiste iz izbegličkog tima

Kubanski olimpijski komitet zatražio je u utorak „hitno isključenje“ jednog ostrvskog sportiste kojeg su organizatori uključili u izbeglički tim koji će učestvovati na Olimpijskim igrama u Parizu 2024.

Prošlog maja Međunarodni olimpijski komitet saopštio je da će se 37 sportista iz 11 zemalja takmičiti na Igrama u Parizu u okviru Olimpijskog tima za izbeglice.

Tim je stvoren za Olimpijske igre u Riju 2016. godine kao simbol nade i da skrene pažnju na nevolje izbeglica širom sveta.

Ovo će biti prvi put sa Kubancima: Fernando Dajan Horhe, kanuista koji je osvojio zlatnu medalju u sprintu kanua na 1.000 metara u Tokiju 2020. i dizač tegova Ramiro Mora, koji trenutno žive u Sjedinjenim Državama i Velikoj Britaniji, respektivno.

Kuba se od maja protivila uključivanju obojice u tim i rekla da je MOK napravio grešku „pomešavši ulje sa sirćetom“ jer ti sportisti nisu bili proganjani ili iščupani iz korena i oni su doneli odluku da emigriraju.

„Nažalost, jedan od dvojice uključenih sportista dao je nepoštovanje i pogrešne političke izjave protiv svoje zemlje, svog naroda i sportskog pokreta koji su mu omogućili da bude olimpijski šampion u Tokiju 2020. godine“, navodi se u zvaničnom saopštenju Kubanskog olimpijskog komiteta u utorak.

U saopštenju se ne pominje ime sportiste, ali je kanuista bio veoma glasan protiv kubanske vlade otkako je napustio svoju delegaciju dok se takmičio u Meksiku da pređe granicu i nastani se u Sjedinjenim Državama.

„KOK je u obavezi da javno prijavi ovu situaciju i zahteva hitno izbacivanje pomenutog sportiste sa Olimpijskih igara u Parizu 2024, u skladu sa pravilima koja regulišu Međunarodni olimpijski pokret“, navodi se u saopštenju. „Nijedan od ovih kubanskih sportista nije ugrožen ratom ili proganjan.“