Đoković se povukao iz Indijan Velsa zbog spora za vize za SAD

Đoković se povukao iz Indijan Velsa zbog spora za vize za SAD

Novak Đoković zvanično se povukao iz žreba za turnir u Indijan Velsu, saopštili su u nedelju organizatori, piše Rojters.

Đoković je prošlog meseca podneo zahtev vladi SAD za specijalnu dozvolu da igra na ATP Masters turnirima u Indijan Velsu i Majamiju.

„Prvi broj 1 sveta Novak Đoković povukao se sa Otvorenog prvenstva BNP Paribas 2023. Njegovim odustajanjem, Nikoloz Basilašvili prelazi na teren“, rekli su organizatori u saopštenju kasno u nedelju.

SAD trenutno zabranjuju nevakcinisanim strancima ulazak u zemlju, što je politika za koju se očekuje da će biti ukinuta kada vlada 11. maja okonča vanredno stanje zbog COVID-19.

Đoković se od 2019. nije takmičio na uzastopnim ATP Masters turnirima u Indijan Velsu i Majamiju, dva najveća turnira u ATP kalendaru i poznatim kao „Sunšajn dubl“.

Niko iz Đokovićevog tima nije odmah bio dostupan za komentar.

Prošlog petka, senatori Floride Rik Skot i Marko Rubio napisali su pismo predsedniku SAD Džou Bajdenu pozivajući ga da odobri zahtev za izuzeće.

Direktor turnira u Indijan Velsu Tomi Has, Teniska asocijacija Sjedinjenih Država i Ju-Es open bili su među onima koji su se takođe nadali da će 22-strukom grend slem šampionu biti dozvoljeno da uđe.

Bio bi veliki favorit da osvoji svoju šestu titulu u Indijan Velsu kada turnir počne u pustinji južne Kalifornije u sredu.

Đoković, koji je propustio prošlogodišnje Otvoreno prvenstvo Australije zbog statusa vakcinacije i nije mu bilo dozvoljeno da uđe u SAD na prošlogodišnjem Otvorenom prvenstvu SAD, rekao je da bi preskočio grend slem turnire nego da se vakciniše protiv COVID-a.

Osvojio je svoje rekordno 22. veliko prvenstvo na Australijan openu u januaru.