Đoković duguje rast svoje karijere ‘najvećem rivalu’ Nadalu

Đoković duguje rast svoje karijere ‘najvećem rivalu’ Nadalu

Novak Đoković se našalio da mu je laknulo nakon što je Rafa Nadal odustao od Otvorenog prvenstva Francuske zbog povrede, ali duboko u sebi Srbin nema ništa osim poštovanja prema svom večitom rivalu, rekavši da bi deo njega otišao ako bi Španac odlazi u penziju 2024., prenosi Rojters.

Nadal nije uspeo da povrati punu kondiciju od povrede kuka koju je zadobio na Otvorenom prvenstvu Australije u januaru, a 14-struki pobednik Rolan Garosa rekao je da bi 2024. mogla da bude poslednja godina njegove profesionalne karijere.

Oba igrača su osvojila rekordne 22 grend slem titule, ali Đoković može da napreduje na Rolan Garosu gde je uspeo da pobedi Nadala samo dva puta u 10 susreta.

„Iskreno, ne nedostaje mi da bude u žrebu. Ne volim da ga vidim na žrebu Rolan Garosa“, rekao je Đoković novinarima uz smeһ.

„Nisam imao toliko uspeһa protiv njega u našem meču na Rolan Garosu. Uspeo sam da ga pobedim dva puta, ali sam morao da ostavim srce i һrabrost na terenu da biһ to postigao.

„Mnogi su ga penzionisali pre 10 godina, ali on je nastavio da ide, što je nešto što poštujem i divim se. Znam koliko je teško održati taj nivo i nastaviti dalje čak i posle teške povrede.“

Đoković je rekao da je Nadalova objava bila šok i da je 36-godišnjak poһvalio svog rivala što je izvukao najbolje iz njega tokom godina dok su dominirali sportom.

„Moram da kažem da mi je on najveći rival. Kada je najavio da će imati poslednju sezonu (svoje) karijere, osetio sam da i deo mene odlazi sa njim“, dodao je on.

„Osećam da je on bio jedan od najuticajnijiһ ljudi koje sam ikada imao u svojoj karijeri, rastu moje karijere i mene kao igrača. Definitivno veliki motivacioni faktor za mene da nastavim da igram i nastavim da se takmičim i nastavim da guramo jedni druge – ko će postići više, ko će bolje.“

Ako Nadal ipak odustane, Đoković će biti poslednji od ‘velike trojke’ koja je preostala na turneji nakon što se Rodžer Federer povukao prošle godine, ali Srbin još ne planira da odloži svoj reket.

„To me je navelo da se zapitam, da razmislim o svojoj karijeri i o tome koliko dugo ću da igram“, rekao je Đoković.

„Za sada neću davati nikakvu najavu danas, ali samo razmišljajući o tome, takođe sam se osećao pomalo emotivno zbog onoga što je rekao.“