Norveške atletičarke protestovale protiv odluke MOK-a

Norveške atletičarke protestovale protiv odluke MOK-a

Norveške atletičarke u nordijskoj kombinaciji protestovale su u subotu zbog odluke Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) da ne uključi ovu disciplinu na sledeće Zimske olimpijske igre, prenosi Rojters.

Na trci otvaranja norveške nacionalne sezone u Beitoststolenu, sportisti su pre starta svojim ski štapovima označili X za „bez izuzetka“, dok je pobednica Gida Vestvold Hansen učestvovala sa nacrtanom bradom.

Ženska nordijska kombinacija neće biti uključena u program Zimskih olimpijskih igara u Milanu i Kortini 2026. u Italiji jer joj nedostaje univerzalnost, a muško olimpijsko mesto je takođe ugroženo zbog slabog interesovanja, saopštio je MOK u junu.

Odluka znači da nordijska kombinacija, gde se sportisti takmiče u skijaškom trčanju i skijaškim skokovima, ostaje jedina zimska olimpijska disciplina u kojoj ženama nije dozvoljeno da se takmiče, uprkos tome što sada imaju Svetsko prvenstvo i Svetski kup.

„Mislimo da je apsurdno da morate ovako da izgledate ili da imate bradu da bi vam bilo dozvoljeno da se takmičite na Olimpijskim igrama. Nadamo se da ćemo učiniti nešto po tom pitanju“, rekao je Vesstvold Hansen za norvešku televiziju NRK.

„Ovo je važno za zapošljavanje i devojke da žele da nastave sa sportom, koji je toliko zabavan. To je izuzetno važno za sport.“