Nik Kirjos otkriva da je završio na psihijatrijskom odeljenju tokom Vimbldona 2019

Nik Kirjos otkriva da je završio na psihijatrijskom odeljenju tokom Vimbldona 2019

Australijska teniska zvezda Nik Kirjos otkrio je da je proveo neko vreme na psihijatrijskom odeljenju nakon poraza na Vimbldonu 2019. zbog samoubilačkih misli, piše AP.

Komentari Kirgiosa, koji su u četvrtak naveliko objavljeni u Australiji na osnovu intervjua za predstojeću Netfliksovu dokumentarnu seriju „Tačka preloma“, najnoviji su o njegovoj dugogodišnjoj borbi sa mentalnim zdravljem.

Otišao je u bolnicu u Londonu da „reši probleme“ nakon poraza od Rafaela Nadala pre četiri godine na Vimbldonu, gde je nosio kompresijski rukav preko desne ruke tokom mečeva u singlu da bi prikrio ožiljke.

„Iskreno sam razmišljao o samoubistvu“, rekao je Kirjos, u komentarima koje je objavila Australian Broadcasting Corp. „Izgubio sam na Vimbldonu. Probudio sam se, a moj tata je sedeo na krevetu i plakao. To je bio veliki poziv za buđenje za mene.“

„Bio sam kao ‘OK, ne mogu dalje da radim ovo.’ Završio sam na psihijatrijskom odeljenju u Londonu da shvatim svoje probleme.“

Kirgios je rekao da je „zloupotrebljavao drogu“ i da su mu se odnosi sa porodicom i prijateljima pogoršavali.

„Taj pritisak, s tim očekivanjem uprtim u oči, nisam mogao da se nosim sa njim“, rekao je on. „Mrzeo sam takvu osobu kakva sam bio.“

Kirjos, koji je ranije govorio o svojim borbama za mentalno zdravlje na društvenim mrežama i u intervjuima, proveo je mnogo meseci po strani sa povredama otkako je stigao do finala Vimbldona 2022, koje je izgubio od Novaka Đokovića.

Vratio se u elitnu turneju ove nedelje u Štutgartu posle sedam meseci pauze, ali je izgubio u prvom kolu.

U februaru se izvinio na australijskom sudu gde je oslobođen optužbi za napad nakon što se izjasnio krivim da je gurnuo bivšu devojku na zemlju 2021.

Kirgiosov psiholog, Sem Borenštajn, rekao je u pisanom izveštaju i svedočenju da je Kirgios patio od velikih depresivnih epizoda u vreme napada i da je koristio alkohol i drogu da bi se izborio. Kirgiosovo mentalno zdravlje dovelo je do impulsivnog i nepromišljenog ponašanja.

Sudija za prekršaje nije zabeležio osuđujuću presudu protiv Kirgiosa iz razloga uključujući to što je delo bilo niske težine za uobičajeni napad, nije bilo s predumišljajem i nije imao krivični dosije.

Odmah nakon sudske presude, Kirjos je preko jedne kompanije za upravljanje izdao saopštenje u kojem je rekao: „Nisam bio na dobrom mestu kada se ovo dogodilo i reagovao sam na tešku situaciju na način za koji duboko žalim. Znam da nije bilo u redu i iskreno mi je žao zbog povrede koju sam naneo.”

„Mentalno zdravlje je teško. Život može izgledati neodoljivo“, dodao je on u izjavi. „Ali otkrio sam da mi je pomoć i rad na sebi pomogao da se osećam bolje i da budem bolji.“