Nema Tur de Fransa bez geologije

Nema Tur de Fransa bez geologije

Teško je zamisliti biciklističku sezonu bez doprinosa Geo-Sports.org. Nakon uspešnih izdanja prethodnih godina, sportski komentari za etape Turneje ponovo će biti dopunjeni mini predavanjima.

Na bezbrižan način, voditelji Douve van Hinsbergen i Marjolein Naude sa Univerziteta u Utrehtu vode biciklističku publiku na njihovo putovanje kroz pejzaž i geološku istoriju Tur de Fransa.

Filmovi će biti prikazani i na holandskoj nacionalnoj televiziji i britanskom kanalu ITV. Kao što je tradicija, na Geo-Sports.org se svakodnevno pojavljuju blogovi, koje i ove godine pružaju entuzijastični stručnjaci iz raznih zemalja, od Evrope do SAD.

„Blogove pišu studenti, nedavno diplomci, mladi istraživači, ali i afirmisani naučnici koji su sami došli na ideju“, kaže geolog Douve van Hinsbergen, pokretač Geo-Sports.org.

„Jasan znak da projekat postaje sve poznatiji i da ljudi rado učestvuju. Ove godine nam se obratio i RCS Sport, organizacija koja stoji iza Turneja Italije, Milana-San Rema i Tura Lombardije, između ostalog, to je obećavajuće za sledeću godinu!“

Svaki put kada put krene gore ili dole, postoji geološki razlog za to. I Geo-Sports razrađuje to objašnjenje. Inicijativa Utrehta prenosi važnost nauka o Zemlji širokoj publici objašnjavajući geologiju koja okružuje sportske događaje.

„Razumevanje Zemljinih svojstava i njene istorije pruža temelje našem društvu koje se menja na različite načine“, pojašnjava Van Hinsbergen.

„Kroz Geo-Sports pokazujemo, na razigran način, kako sva ta Zemljina istorija igra ulogu u društvu i našem prirodnom okruženju. Na primer, posećujemo krečnjačku padinu isečenu velikim rasedom, koji zajedno pružaju upravo ono pravo Uslovi za vrhunska francuska vina, naravno, gledamo na tektoniku ploča jer bi bez nje Tur de Frans bio ravan afera, ali i na sirovine potrebne za izradu bicikla, jer se one na kraju beru iz stena. ispod naših nogu“.

Drugim rečima: bez geologije, Tur de Frans ne bi bio moguć!

U međuvremenu, tim koji stoji iza Geo-Sports.org već razmišlja o budućnosti. „Kao što smo kroz sportske priloge došli do nove publike, to želimo i kroz srednje škole, kroz Geo-učionicu. I to ne samo na časovima Geografije, naglašava geolog.

„Želimo da izgradimo most između naučnika o Zemlji i nastavnika srednjih škola, da pomognemo u razvoju nastavnih materijala koji mogu dati zanimljive i neočekivane primere za objašnjenje fizike, hemije, biologije i matematike. Zato što svi oni igraju važnu ulogu u nauci o Zemlji. Nastavnici u srednjim školama stoga uvek možete da nas kontaktirate, da izgradimo saradnju“.

Godišnja produkcija filmova i blogova oduzima dosta vremena, ali Van Hinsbergen i njegov tim rado to rade. Svoje usluge nude besplatno, kao i blogopisci drugih instituta iz celog sveta, pored svakodnevnog posla.