Problemi s ulaznicama uzrokovali poluprazne stadione na Afričkom kupu nacija

Problemi s ulaznicama uzrokovali poluprazne stadione na Afričkom kupu nacija

Navijači koji su se nadali da će prisustvovati utakmicama na Afričkom kupu nacija suočili su se s frustracijama pri pokušaju nabavke karata, a mečevi su se igrali na stadionima s niskim prisustvom publike. Organizatori su priznali probleme s ulaznicama za prvu utakmicu, ali nisu uspeli rešiti potencijalne probleme za druge utakmice.

Afrička fudbalska konfederacija (CAF) je saopštila da je došlo do problema sa štampanjem karata prvog dana turnira, ali tvrdi da je sistem za prodaju karata prilagođen kako bi se omogućile grupne kupovine fizičkih karata u poslednjem trenutku. CAF je naglasila da sistem dobro funkcioniše s više od 60% karata koje se prodaju putem onlajn platforme na međunarodnom nivou.

Organizacioni komitet Kupa Afrike 2023. (COCAN) naveo je da je razlog praznih mesta na stadionu u Obali Slonovače bio „mrtva sedišta“, koja uključuju mesta sa smanjenom vidljivošću ili bezbednosna sedišta. Unutar stadiona bi bio upotrebljiv kapacitet od 50.786, ali su izvestili o prisustvu od 36.858 ljudi na otvaranju turnira.

Na utakmici Nigerija – Ekvatorijalna Gvineja i drugim mečevima takođe su primećena prazna mesta na stadionima. Navijači su ostali besni u Jamusukrouu jer nisu mogli ući na meč između Kameruna i Gvineje uprkos mnogo slobodnih mesta unutar stadiona.

Premijer Slonovače, Robert Beugre Mambe, izjavio je da će preuzeti ličnu odgovornost za problem s ulaznicama i da će rezultati biti vidljivi u roku od 48 sati. CAF i COCAN ohrabrili su lokalne navijače da isprobaju prodajna mesta kako bi nabavili fizičke karte za utakmice.