Navijači Italije okreću leđa tokom himne Izraela pred utakmicu Lige nacija u Mađarskoj

Navijači Italije okreću leđa tokom himne Izraela pred utakmicu Lige nacija u Mađarskoj

Grupa od približno 50 italijanskih navijača, obučenih u crno, izrazila je svoj protest tokom intoniranja himne Izraela pre utakmice Lige nacija u neutralnoj Mađarskoj. Pored okretanja leđa, navijači su istakli italijansku zastavu s natpisom „Liberta“ (sloboda), dok su na transparentima koje su držali bili crni simboli. Preseljenje izraelskih domaćih utakmica u Mađarsku zbog sukoba s Hamasom bilo je razlog za ovaj događaj.

Premijer Mađarske, Viktor Orban, poznat po svojim bliskim vezama s izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom, promoviše Mađarsku kao najsigurnije mesto u Evropi za Jevreje. Orban je zabranio palestinske proteste solidarnosti, tvrdeći da predstavljaju pretnju po javnu bezbednost.

Tokom iste utakmice, grupa italijanskih navijača takođe je protestovala skandiranjem protiv italijanske antifašističke aktivistkinje Ilarije Salis. Salis je nedavno pušten iz kućnog pritvora u Budimpešti nakon što se suočio s optužbama za napad na demonstrante krajnje desnice. Njegovo puštanje usledilo je nakon što je izabran za poslanika u Evropskom parlamentu italijanske alijanse zelenih i levice.

Utakmica između Izraela i Italije odigrana je u Božik areni u Budimpešti, dok je Izrael poražen rezultatom 3:1 od Belgije u prethodnom meču u Debrecinu, Mađarska. Belgija je bila domaćin te utakmice, ali je belgijski fudbalski savez u julu otkazao meč iz bezbednosnih razloga.

Italija bi trebalo da bude domaćin Izraelu u Udinama 14. oktobra, međutim, gradsko veće Udina nije podržalo ovaj meč, a propalestinski protesti su zakazani za isti dan u tom severnom gradu.