Navijači Borusije Dortmund protestuju zbog sponzorskog ugovora njihovog kluba sa nemačkim proizvođačem oružja

Navijači Borusije Dortmund protestuju zbog sponzorskog ugovora njihovog kluba sa nemačkim proizvođačem oružja

Navijači Borusije Dortmund su izrazili nezadovoljstvo sponzorskim ugovorom kluba sa proizvođačem oružja tokom otvaranja Bundeslige u subotu, ističući transparente sa kritikama u drugom poluvremenu utakmice protiv Ajntrahta iz Frankfurta. Protesti su bili usmereni ka trogodišnjem partnerstvu Dortmunda sa Rajnmetalom, globalnim proizvođačem artiljerijske municije. Transparenti su jasno izražavali stavove navijača, osuđujući povezivanje kluba sa industrijom naoružanja. Osim transparenta, aktivisti su postavili lažni rezervoar ispred stadiona, a jedan od njih je nosio masku generalnog direktora Rajnmetala uz crveni karton.

Udruženje navijača Sudtribune Dortmund najavilo je akciju protiv spornog ugovora, podržavajući preko 90 grupa navijača u izražavanju protivljenja tokom subotnje utakmice. Kritike su upućene ne samo na sam dogovor već i na vreme njegove objave, koje je smatrano nepravilnim. Dortmund je potpisao ugovor sa Rajnmetalom u maju, samo tri dana pre poraza od Real Madrida u finalu Lige šampiona, što je izazvalo negodovanje navijača.

Rheinmetall, kompanija sa očekivanom rekordnom prodajom od oko 10 milijardi evra ove godine, planira izgradnju nove fabrike sa proizvodnim kapacitetom za artiljerijske granate, eksploziv, i potencijalno raketne motore i bojeve glave. Osnovana 1889. godine, kompanija je bila jedan od najvećih nemačkih proizvođača naoružanja tokom oba svetska rata, koristeći prinudni rad tokom Drugog svetskog rata.