Sukobi navijača Liona i PSŽ-a na autoputu pre finala Kupa Francuske

Sukobi navijača Liona i PSŽ-a na autoputu pre finala Kupa Francuske

Navijači Liona i Pari Sen Žermena (PSŽ) sukobili su se na autoputu koji vodi ka mestu održavanja finala Kupa Francuske nekoliko sati pre početka utakmice u subotu. Sukobi su uključivali bacanje baklji i razbijanje prozora na autobusima punim pristalica oba kluba.

Odsek nacionalne policije za borbu protiv huliganizma ocenio je finale kao događaj sa veoma visokim bezbednosnim rizikom, sa stepenom pretnje na najvišem nivou, pet na skali od pet, navodi RMC Sport.

Rivalstvo između ultrasa Liona i PSŽ-a traje dugo, a očekivalo se da će oba tabora putovati u Vilnev d’Ask, gde se održava finale.

Ove godine finale Kupa Francuske premešteno je na Stad Pjer Moroa na severu Francuske zbog priprema za Olimpijske igre u Parizu.

Nasilje je uprljalo francuski fudbal cele sezone. U decembru, navijača Nanta izbo je nožem vozač čije je vozilo prevozilo navijače Nice pre prvenstvene utakmice. Ligaška utakmica između Monpeljea i Klermona prekinuta je u oktobru nakon što je navijač Monpeljea bacio petardu koja je eksplodirala blizu golmana Klermona, Morija Dijaa.

U oktobru je takođe odložena ligaška utakmica između Marseja i Liona nakon što je tadašnji trener Liona, Fabio Groso, zadobio ozbiljnu povredu glave kada je autobus udaren bačenim predmetima na putu ka stadionu Stad Velodrom. Groso je pretrpeo duboki rez iznad levog oka, koji je zahtevao šavove i nosio je veliki zavoj oko glave. Na stadionu su viđene i pristalice Liona kako nacistički pozdravljaju i prave majmunske gestove.

Sezona je obeležena brojnim incidentima, uključujući gađanje autobusa sa navijačima i desetine napada, što dodatno naglašava problem huliganizma u francuskom fudbalu.